Duygusal emek ve işkoliklik arasındaki ilişki:Sağlık çalışanları üzerine bir araştırma
Relationship between emotional business and cooperation: A research on health workers
  1. Tez No: 536309
  2. Yazar: AYŞEGÜL ENKİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FULYA MISIRDALI YANGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşkoliklik, Duygusal Emek, Sağlık Çalışanları, Workership, Emotional Labor, Health Workers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Günümüzde giderek artan rekabet ortamı, çalışanlara yönelik beklentilerin artmasına, çalışanların da bu beklentilere karşılık vermek istemesine neden olmaktadır. İşverenlerin sürekli kendisini geliştirebilen, müşterilere karşı gerek duygusal gerekse iş gücüyle yüksek performans sergileyebilen çalışan gereksinimleri artmıştır. Bu durum örgütsel davranış disiplini içerisinde bazı kavramların öneminin artmasına neden olmuştur. Bu araştırmayla kendini işine kaptıran, işini yaparken büyük haz ve heyecan duyan ya da daha yüzeysel duygular içerisinde bulunan bireylerin çalışma eğilimleri arasındaki muhtemel ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın amacı kapsamında Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü'nde çalışanlara yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi Gebze ilçesine bağlı olan İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesi ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde çalışan 220 personel olarak belirlenmiştir. Dağıtılan anketlerden 205 tanesi analize tabi tutulmuştur. Araştırmada derlenen veri seti SPSS 22 istatistik programında analize uygun getirilmiştir. Analize uygun hale getirilen veriler Korelasyon analizi, T testi ve Anova analizine tabi tutulmuştur. Yapılan araştırma sonucunda, duygusal emek ve işkoliklik arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki bulunmuştur. Duygusal emek düzeyinin artması işkolikliğin artmasına neden olmaktadır. Ayrıca evliler de daha fazla işkoliklik eğilimindedir. Derinlemesine rol yapma eğilim en çok 21-37 yaş aralığında görülmektedir. Doktorlarda yüzeysel rol yapma oranı diğer sağlık çalışanlarına göre sık olarak ortaya çıkmıştır. Lise mezunlarında derinlemesine rol yapma ve kompulsif çalışma diğer eğitim durumlarına göre daha yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the increasing competition environment leads to an increase in the expectations for the employees and result that the employees want to respond to these expectations. Employers needs much more to emplay the person who can continuously improve themselves,which can show high performances against customers, both emotionally and by the labor force, have increased. This situation has increased the importance of some concept within the discipline of organizational behavior. The aim of this research is to determine the possible relationship between the tendencies of individuals who are immersed in their work,who have great pleasure and excitement or have more superficial feelings while doing their job. Within the scope of the study, a survey was conducted through the employees of the Kocaeli Provincial Health Directorate.The sample of the study was determined as 220 personnel working in the Disrict Health Directorate of the Gebze Disrict and Family Health Centers. 205 of the distributed questionnaires were analyzed. The data set compiled in the study was adapted to the analysis in SPSS22 statistical package program. The data were analyzed by Correlation Analysis,T test and Anova test. As a result of the research, a weak positive relationship was found between emotional labor and workaholism. The increase in the level of emotional labor causes the increase of workaholicism. In addition, married people tend to be more occupational. In-depth role-playing tendency is mostly observed in the 21-37 age range. The superficial role of doctors were more frequent than other health care workers. The in-depth role-playing and compulsiveness in high school graduates were higher than in other education.