Farklı gıdalardan tanımlanan laktik asit bakterilerinin organik asit üretimi, antimikrobiyal aktivitesi ve antibiyotik direnç özelliklerinin araştırılması
Investigation of organic acid production, antimicrobialactivity and antibiotic resistance of lactic acid bacteria identified from different foods
  1. Tez No: 536327
  2. Yazar: NURTEN TOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ÖZOĞUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Su Ürünleri, Biotechnology, Microbiology, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: LAB, Moleküler tanımlama, Antimikrobiyal Aktivite, Organik Asit, Antibiyotik Dirençlilik, LAB strains, Molecular Identification, Antimicrobial activity, Organic acid, Antibiotic resistance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmada; paketlenmiş balık ürünleri, çiğ keçi sütü ve peynirden elde edilen toplam 29 gıda örneğinden laktik asit bakteri (LAB)'leri izole edilmiştir. Tanımlaması yapılan 131 LAB izolatının antimikrobiyal aktivitesi, organik asitleri (asetik, propiyonik, bütirik) üretme potansiyelleri ve antibiyotik direnç özellikleri araştırılmıştır. LAB üyeleri Lactobacillus spp; Lb. rhamnosus, Lb. paracasei subsp. paracasei, Lb. brevis, Lb. Sunkii, Lb. Zeae, Lb. casei. Lactococcus spp.; L. lactis subsp. lactis ve cremoris, Leuconostoc spp.; Leu. mesenteroides subsp. mesenteroides, Weissella spp.; W. confusa ve W. cibaria, Enterococcus spp.; E. hirae, E. faecalis, E. lactis, E. faecium, E. gallinarum, E. durans, E. casseliflavus, E. thailandicus olarak karakterize edilmiştir. LAB üyelerin antibiyotik direnci; Weisella spp.'lerin tamamı vancomycin, tetracycline, rifampicin, penicillin, ampicillin, gentamycin antibiyotiklerine Enterococcus spp.'ler, %50 ile %100 arasında tüm antibiyotiklere; Leuconostoc spp.'lerin %100'ü ampicilin ve streptomycin, Lactobacillus spp.'lerin %100'ü ampicillin antibiyotiğine dirençli bulunmuştur. LAB izolatları ortalama asetik asit üretimi Weisella, Leuconostoc, Lactococcus, Lactobacillus, Enterococcus, Streptococcus ve Pediococcus suşları tarafından sırasıyla 656.93, 628.96, 503.18, 462.19, 330.09, 298.48 ve 276.88 mg/L olarak belirlenmiştir. Ortalama propiyonik asit üretiminde en yüksek Leuconostoc, Enterococcus ve Lactococcus suşları tarafından sırasıyla 42.36, 20.36 ve 20.25 mg/L, ortalama bütirik asit üretimi Lactobacillus, Enterococcus ve Weisella suşları tarafından sırasıyla 22.00, 11.66 ve 11.04 mg/L olarak belirlenmiştir. LAB üyeleri Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus ve Salmonella Paratyphi A üzerinde ayrıca Klebsiella pneumonia, E.coli, Bacillus Subtilis ve Campylobacter jejuni üzerinde de antagonistik etki göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, lactic acid bacteria (LAB) strains were isolated from totally 29 samples of packed seafood, raw goat milk and cheese. Totally 131 isolates were phenotypically and morphologically characterised using biochemical tests. Later, the isolated LABs were investigated for antibiotic resistant, antagonistic activity and organic acids (acetic, propionic, butyric) production. Lactobacillus isolates were identified as Lb. rhamnosus, Lb. paracasei subsp. paracasei, Lb. brevis, Lb. sunkii, Lb. zeae, Lb. casei while Lactococcus were identified as L. lactis subsp. lactis and cremoris. Leuconostoc was identified as Leu. mesenteroides subsp. mesenteroides, Weissella; W. confusa and W. cibaria. Enterococcus were also named as E. hirae, E. faecalis, E. lactis, E. faecium, E. gallinarum, E. durans, E. casseliflavus, E. thailandicus. Weisella isolates were resistant to vancomycin, tetracycline, rifampicin, penicillin, ampicillin and gentamycin. Enterococcus isolates were resistant to all antibiotics between 100% and 50% while Leuconostoc isolates (100%) were resistant to ampicillin and streptomycin. Lactobacillus isolates were 100% resistant to ampicillin antibiotic. Acetic acid production was 656.93, 628.96, 503.18, 462.19 330.09, 298.48 and 276.88 mg/L by Weisella, Leuconostoc, Lactococcus, Lactobacillus, Enterococcus spp., Streptococcus and Pediococcus sp., respectively. Butyric acid production by Lactobacillus, Enterococcus and Weisella spp. was 22.00, 11.66 and 11.04 mg/L while propionic acid formation was found to be 42.36, 20.36 and 20.25 mg/L by Leuconostoc spp. Enterococcus spp. and Lactococcus, respectively. LAB strains mostly showed antagonistic activity on Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus and Salmonella Paratyphi A as well as Klebsiella pneumonia, Campylobacter jejuni, E.coli and Bacillus subtilis.