FIVB 2014 Voleybol Erkekler Dünya Şampiyonasının istatistiksel analizi ve değerlendirilmesi
Statistical analysis and evaluation of FIVB 2014 volleyball men's world championship
  1. Tez No: 536404
  2. Yazar: VEYSEL GÜRSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA MELEKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Voleybol, Müsabaka analizi, Oyun analizi, Volleyball, match analysis, game analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 2014 FIVB Erkekler Dünya şampiyonasının istatistiksel analizi ve değerlendirmesidir. Yöntem: Araştırma için, 2014 FIVB Erkekler Dünya şampiyonasında ikinci turdan itibaren oynanmış olan 43 müsabaka videosu ve sporcuların fiziksel özellikleri FIVB dijital veri sisteminden alınmıştır. Video görüntüler Data Volley 4 voleybol istatistik ve analiz paket programı ile incelenmiştir. Araştırmacının güvenilirliği, turnuvaya katılan Polonya ve Kanada Milli takımları istatistik antrenörlerinin yapmış oldukları 10 müsabakanın istatistik verileri ile karşılaştırılmış, Cronbach's Alpha iç tutarlılık değeri .976 bulunmuştur. Gruplar arası farklılıkların belirlenmesi için One-Way Anova, veriler arasındaki korelasyonu incelemek için Spearman korelasyon testi ve etki yüzdelerinin belirlenmesi için Doğrusal Regresyon analizi yapılmıştır. Elde edilen verilerin 2014 Erkekler Dünya şampiyonası ile ilişkili düzeyleri SPSS 23 paket programı kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: 2014 FIVB Erkekler Dünya şampiyonası sıralaması ile yaş, toplam sayı, kazanılan ve kaybedilen sayı oranın ortalaması, so, bp, toplam servis, servis sayısı, atak sayısı, blok sayısı, blok yüksekliği ve servis karşılama hatası değişkenleri ile ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Araştırmanın bulguları incelendiğinde, modern voleybol belirli teknikleri veya oyun bölümlerini içeren bir spor değildir. Tüm teknikler ve oyun bölümleri kendi içerisinde ve başarı ile ilişkilidir. Bu bağlamda, A takımlar düzeyinde müsabaka veya turnuva hazırlığı yapılırken veya alt yapılar düzeyinde sporcuların teknik gelişimleri takip edilirken oyun gereklilikleri düşünülerek programlama yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to evaluate and to carry out statistical analysis of 2014 FIVB Volleyball Men's World Championship. Method: The videos of forty-three matches, which were played as from second round at 2014 FIVB Volleyball Men's World Championship, and athletes' physical characteristics were taken from FIVB digital data system. Data Volley 4 volleyball statistics program and analysis package program were used to analyze the videos. In order to test researcher's reliability, 10 matches' statistical data prepared by Polish and Canadian coaches, who participated in the tournament, were used to compare, and Cronbach's Alpha internal consistency value was determined as .978. One-Way Anova was used to determine differences between groups, Spearman Correlation test was used to analyze correlation between data, and Linear regression analysis was applied to determine percentage of impact. SPSS 23 package program was used to analyze statistical relationships between obtained data and 2014 FIVB Volleyball Men's World Championship. Results: 2014 FIVB Volleyball Men's World Championship ranking was determined to be related to age, total point, win-lost average, side out point, break point, total serve, ace, total attack point, total block point, block height and reception error. Conclusion: The results show that modern volleyball is not a sport containing specific techniques or game parts. All techniques and game parts are in a constant relationship within themselves and with success. In this regard, while preparing for a match or a tournament in elite level, or following junior athletes' developments, the game's needs should be taken into consideration to prepare programs.