HPV aşısı hakkında aile hekimlerinin bilgi düzeyleri, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Reserching the knowledge, reaction and sight of family medicine doctors about HPV vaccine
  1. Tez No: 536606
  2. Yazar: BETÜL AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONAY İNCESOY ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimi, Human Papilloma Virüs, aşı, Family physician, Human Papilloma Virus, vaccine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç: Servikal kanser kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanserdir.Servikal kanserin primer etyolojik ajanı Human Papilloma Virüs'tür (HPV). HPV enfeksiyonuna karşı primer immunizasyon amaçlı üretilmiş aşılar bulunmaktadır. Çalışmamızın amacı Türkiye'deki aile hekimlerinin HPV aşısı hakkındaki bilgi düzeyleri,tutum ve davranışlarını değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Kesitsel,tanımlayıcı tipte olan araştırmamız 01.10.2017-01.04.2018 tarihleri arasında yürütülmüştür.Araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formu sosyal medya ağları üzerinden 2530 aile hekimine gönderilmiştir.Çalışma zamamnında 247 yanıt toplanmıştır.anketin geri dönüş oranı %9'dur. Bulgular: Katılımcıların 203'ü (%82.2) kadın, 44'ü (%17.8) ise erkekti. Katılımcıların yaş ortalaması 34,29±6,91, hizmet sürelerinin ortalaması 8,81±7,47 olarak hesaplandı. Katılımcıların 143'ünü (%57.9) büyükşehirde çalışanlar oluştururken,129'unu (%52) ASM de çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan hekimlerin 207'si (%83.8) Sağlık Bakanlığı ulusal aşı takviminde olmayan özel aşılardan herhangi birini hastalarına önerdiğini bildirmiştir. Aile hekimlerine hastalarına hangi özel aşıları tavsiye ettiği sorulduğunda, 198'i (%80.2) Rota aşısını, 119'u (%48.2) meningokok aşısını, 137'i (%55.5) influenza aşısını, 11'i (%4) HPV aşısını ve 3'ü (%1) pnömokok aşısını önerdiğini belirtmiştir. Araştırmaya katılan hekimlerin HPV aşısı hakındaki bilgi düzeyleri sorgulandığında katılımcıların 181'i (%73) Türkiye'de 2 çeşit aşı olduğunu, 131'i (%53) aşının üç doz şeklinde uygulandığını, %63.2'si (156) aşının intramüsküler uygulandığını bilmekteydi. Katılımcıların yalnızca 105'i (%42.5) 9 yaşından sonra kız ve erkek çocuklarına yapılabileceğini bilmekteydi. Ancak 25'i (%10) aşının sadece cinsel aktif kadınlara uygulanabileceğini düşünmekteydi. Aşının virus tipine özgü koruyuculuğunun %100 olduğunu bilen hekim sayısı yalnızca 62 (%25) iken servikal kansere karşı koruyuculuğunun %70 olduğunu bilen 143'dür (%57.9). Tartışma ve Sonuç: Araştırmamız ülkemizde aile hekimleri üzerinde bu konuda yapılmış ilk çalışmadır. Verilerin hekim beyanına dayanmasına ragmen aile hekimlerinin HPV aşısı önerme oranları literatüre göre düşük düzeydedir.Aşı önermeyi etkileyen en önemli faktör hekimlerin bilgi ve tecrübe eksikliği ile ekonomik nedenlerdir. Aşının uygulanması ile yaygınlaşmasındaki engeller politikacılar tarafından incelenmeli ve bu konuda etkin adımlar atılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Cervical cancer is the second most common cancer in women after breast cancer. The primary etiologic agent of cervical cancer is Human Papilloma Virus (HPV). There are vaccines produced for primary immunization against HPV infection. The aim of our study is to assess the attitudes, behaviors and level of information about HPV vaccination of family physicians in Turkey. Material and Method: This cross-sectional, descriptive study was conducted between 01.10.2017 and 01.04.2018. The questionnaire developed by the researchers was sent to 2530 family physicians via social media networks. 247 responses were collected during the study period. Return rate of the responses was 9%. Results: 203 (82.2%) of the participants were female and 44 (17.8%) were male. The mean age of the participants was 34,29 ± 6,91, and the mean duration of service was 8,81 ± 7,47 years. While 143 (57.9%) of the participants were working in metropolitan areas, 129 (52%) were physicians working in the Family Health Center. 207 (83.8%) of the physicians who participated in the study reported that the Ministry of Health recommended any of the special vaccines that are not in the national vaccination calendar. When family physicians were asked what special vaccines they recommended to their patients, 198 (80.2%) were route vaccine, 119 (48.2%) were meningococcal vaccine, 137 (55.5%) were influenza vaccine, 11 (4%) were HPV vaccine, 3 (1%) pneumococcal vaccination they suggested. The level of knowledge of the family physicians about the HPV vaccine was as follows. 181 of the participants (73%) know that the vaccine two varieties in Turkey, 131 (53%) vaccine is administered in three doses, 156 (63%) the vaccine intramuscularly administered. Only 105 (42.5%) of the participants knew that they could be made to boys and girls after 9 years of age. However, 25 (10%) believed that the vaccine could only be applied to sexually active women. Only 62 (25%) of physicians know that the specific vaccine for the virus type's protection is 100% and 143 (57.9%) physicians know that the spesific vaccine 70% protective for the cervical cancer. Discussion and Conclusion: Our research is the first study about family physicians' HPV vaccination in our country. Although the data were based on the physician's statement, family physicians' HPV vaccination rates were low compared to the literature. The most important factor affecting vaccination is the lack of knowledge and experience of physicians and economic reasons. The obstacles to the widespread use of the vaccine should be examined by politicians and effective steps should be taken.