İzmir(Buca) kapalı/açık ceza infaz kurumunda beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarının belirlenmesi ve hijyen/sanitasyon eğitiminin verilmesi
Determination of dietary and physical activity habits in Izmir (Buca) closed/open penal institution and provide training for hygiene/sanitation
- Tez No: 536779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLFEM ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Fiziksel Aktivite, Sağlık, Ceza İnfaz Kurumu, Nutrition, Physical activity, Health, Penal Institution
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ceza infaz kurumlarındaki beslenme hizmetleri ve fiziksel aktivite imkanları farklılık göstermektedir. Ceza İnfaz Kurumları tarafından verilen bu hizmetlerin hassasiyeti ve özeni hem hükümlü/tutukluların iç huzurunun sağlanması hem de kurumda görev yapan personelin hizmet verimliliğinin artırılması ve aynı zamanda adli ve idari bazı problemlerin ortaya çıkmadan önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.Bu çalışma; İzmir Kapalı/Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki farklı demografik özelliklere sahip 486 katılımcı ile anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada katılımcıların demografik özelliklerine, sağlık durumlarına, beslenme alışkanlıklarına, fiziksel aktivitelerine ve diyet uygulamalarına etki eden faktörler analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testi kullanılmıştır. Katılımcıların sağlığını etkileyen en önemli faktör %56.4'lük oranla“beslenme şekli”olarak tespit edilmiştir. Diğer taraftan katılımcılar“spor”faktörünün %11.9'luk oldukça düşük bir oranla sağlıklarını etkilediğini düşünmektedirler. Katılımcıların %31.5'i yeterli ve dengeli beslenmediklerini, %63.2'si ana öğün atladıklarını ve en sık atlanan ana öğünün sabah kahvaltısı olduğunu beyan etmişlerdir. Tüm katılımcıların %42.6'sının ara öğün atladıkları ve en yaygın atlanan ara öğünün ise kuşluk olduğu saptanmıştır. Katılımcıların %68.7'si kahvaltısını, %69.1'i öğle yemeğini ve %87.0'si ise akşam yemeğini düzenli yediğini bildirmiştir. Katılımcıların %37.2'si düzenli fiziksel aktivite yaptığını bildirmiştir. Fiziksel aktivite yapılmasında en etkili faktör“sağlıklı olmak”olurken fiziksel aktivite yapılmamasının en önemli nedeni ise“zamanım yok”faktörü olmuştur.
Özet (Çeviri)
Nutritional services and physical activity facilities differ among the penal institutions. The sensitivity and care of these services given by the penal institutions have great importance for the purposes of both providing inner peace of convicts and prisoners and improving the duty efficiency of working staff and also preventing some judicial and administrative problems before they happen. This study was carried out using the survey method with 486 participants with different demographic characteristics in Izmir Closed/Open Penal Institution. The factors affecting the demographic characteristics, health status, dietary habits, physical activities and diet practices of the participants were analyzed within this study. Descriptive statistics, chi-square test were used to analyze the data. The most important factor that influences the health of the participants was“nutrition type”with a ratio of 56.4%. On the other hand, participants think that“sports”factor affects their health with a very low rate of 11.9%. 31.5% of the participants stated that they do not eat an adequate and a balanced diet, 63.2% of them stated that they skip the main meals and the breakfast has been determined as the most frequently missed main meal. 42.6% of all participants skipped the snack meals and the most common skipped snack was detected as mid-morning meal. The 68.7% of the participants reported that they have their breakfast, 69.1% of them have their lunch and 87.0% of them have their dinner regularly. 37.2% of the participants stated that they regularly do physical activity. The most effective factor for the regular physical activity was“being healthy”whereas the most important reason for not doing any physical activity was reported as“no time”.