Sağlıklı kadınlarda tüm vücut vibrasyon eğitimi ve pilates egzersizlerinin fiziksel uygunluk, yorgunluk ve fiziksel benlik algısı üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of whole-body vibration training and pilates exercises on physical fitness, fatigue and physical self perception in healthy women
- Tez No: 536827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA ÖZLEM YÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Fiziksel Uygunluk, Sağlık, Vibrasyon, Yorgunluk, Exercise, Physical Fitness, Health, Vibration, Fatigue
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, sağlıklı kadınlarda tüm vücut vibrasyonu (TVV) eğitimi ve Pilates egzersizlerinin fiziksel uygunluk, yorgunluk ve fiziksel benlik algısı üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Çalışma 36 sağlıklı sedanter kadın birey üzerinde gerçekleştirildi. Bireyler; Pilates eğitimi alan grup, TVV eğitimi alan grup ve kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı. Pilates eğitimi alan gruptaki bireylere“Reformer®”cihazı ile sekiz hafta, haftada iki gün, günde bir saat eğitim verildi. TVV eğitimi alan gruptaki bireylere“Power Plate®”cihazı ile sekiz hafta süreyle, haftada iki gün ve günde 30 dakika egzersiz eğitimi uygulandı. Kontrol grubuna ise, herhangi bir eğitim verilmedi. Bireylerin vücut kompozisyonu vücut kütle indeksi, bel-kalça oranı ve biyoelektrik empedans analizi ile; fonksiyonel kapasite Mekik Koşu Testi ile;“core”kaslarının enduransı lateral köprü testi, modifiye“Biering-Sorensen”testi, gövde fleksiyon testi ve“prone bridge”testi ile; fonksiyonel kuvvet ise 'sit-ups' ve modifiye 'push-ups' testleri ile değerlendirildi.“Core”kaslarının stabilitesi ayrıca basınç biofeedback aleti ile ölçüldü. Bireylerin esnekliğinin değerlendirilmesi için Otur-Uzan Testi, denge için Fonksiyonel Uzanma Testi kullanıldı. Yorgunluk Şiddet Ölçeği ile yorgunluk düzeyi, Kendini Fiziksel Algılama Envanteri ile fiziksel benlik algısı değerlendirildi. Değerlendirmeler eğitim öncesi ve sonrasında yapıldı. Mekik Koşu Testi sonu Borg değerlerinde,“core”endurans testlerinde ve Otur-Uzan Testi'nde Pilates ve TVV gruplarında benzer düzeyde olmak üzere, kontrol grubuna göre anlamlı gelişme olduğu görüldü (p0,05). Bu sonuçlar ışığında; sekiz haftalık Pilates ve TVV eğitimlerinin benzer düzeyde fonksiyonel kapasite testinde yorgunluk eşiği,“core”kaslarının enduransı ve esneklik üzerinde olumlu etkileri olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effects of whole-body vibration (WBV) training and Pilates exercises on physical fitness, fatigue and physical self-perception in healthy women. This study was carried out on 36 healthy sedentary female subjects. Subjects were divided into three groups; Pilates training group, WBV training group and control group. In Pilates group, the exercises were performed with“Reformer®”for eight weeks, twice in a week, one hour per day. In WBV group, the training was given“Power Plate®”for eight weeks, twice in a week and 30 minutes in a day. The control group did not receive any training. The body composition of the subjects was evaluated with body mass index, waist-hip ratio and bioelectrical impedance analysis; functional capacity with Shuttle Run Test; core endurance with lateral bridge test, modified Biering-Sorensen test, trunk flexion test and prone bridge test and functional core strength with sit-ups and modified push-up tests. The stability of the core muscles was also measured with a pressure biofeedback instrument. The Sit and Reach test was used for assess flexibility and Functional Reach Test was used for balance. Fatigue was evaluated with The Fatigue Severity Scale and physical self-perception was assessed with Physical Self Perception Profile. The subjects were evaluated before and after the training. There were significant differences at Borg score of Shuttle Run Test, core endurance tests and Sit and Reach Test scores in Pilates and WBV groups compared with control group (p0.05). In the light of these results; Pilates and WBV training were found to have similar positive effects on fatigue threshold, endurance of core muscles and flexibility.