Küreselleşmenin esnaf ve sanatkarların rekabet gücüne etkisi: Yeni fırsatlar ve tehditler açısından Manisa esnaf ve sanatkarlarının mevcut durum analizi
The influence of globalisation on the competitiveness of tradesmen and craftsmen : A situational analysis of threats and opportunities in Manisa province
- Tez No: 536992
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASENA ALTIN GÜLOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Esnaf, sanatkâr, KOBİ, küreselleşme, küresel rekabet, Tradesmen, craftsmen, SMEs, globalisation, global competitiveness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Ülkemiz ekonomisinde önemli yer tutan esnaf ve sanatkârların, küreselleşme ve rekabetin getirdiği yeni koşullarda karşılaştıkları sorunlar ve bu koşullara ne ölçüde uyum sağladıklarının incelendiği bu çalışmada, ilk olarak küreselleşmenin unsurları, küreselleşmeyi hızlandıran gelişmeler ve küresel rekabet kavramları araştırılmıştır. KOBİ ile esnaf ve sanatkârların yasal ve teknik ayrımları irdelenmiş, İngiltere, Almanya ve Türkiye'deki küçük girişimlerin ekonomiye katkıları güncel verilerle ortaya konmuştur. Çalışmanın son bölümünde Manisa ilinde faaliyetlerini yürüten esnaf ve sanatkârların yeni fırsatlar ve tehditler karşısında mevcut durum analizi tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın sonucunda, esnaf ve sanatkârların en çok zorlandıkları konunun, finansal ve mali ihtiyaçların karşılanmasında yaşanılan güçlükler olduğu anlaşılmıştır. Ham madde fiyatlarının yüksekliği, tüketici tercihlerinde yaşanan değişimin hızlı olması, kredi geri ödeme sürelerinin kısa ve faiz oranlarının yüksek olması karşılaştıkları diğer zorluklardır. Esnaf ve sanatkârların varlığını devam ettirebilmeleri, hem yerel hem de ulusal pazarlarda rekabet edecek konuma gelebilmeleri için bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanım oranlarının arttırılması, finansal ve mali konularda desteklenmesi ve eğitim ve danışmanlık hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırılması gerekmektedir. Bu kapsamda üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve diğer tüm paydaşların çözüme dâhil edildiği kamu politikalarının oluşturulması, esnaf ve sanatkârların etkin ve rekabet edebilecek konuma ulaşmalarına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis study investigates the contemporary problems confronting tradesmen and craftsmen in the rapidly globalising and competitive world context, and their adaptability skills. This study first scrutinizes the elements characterizing globalisation and then moves onto a deeper analysis of accelerators of global competitiveness by providing a review on relevant concepts. The second part of the study focuses on legal and technical distinctions between SMEs and tradesmen/craftsmen with a particular view to contributions of SMEs in UK, Germany and Turkey to the general economy based on the most current data. The final part of the study is dedicated to a situational analysis of the threats and opportunities faced by tradesmen and craftsmen operating in Manisa vicinity. The findings of the study show the primary challenge facing tradesmen and craftsmen is the lack of adequate financial and monetary support and subsidiaries. This is followed by high input prices, and the incredibly rapid changes in consumer preferences as well as short repayment periods for debit cards and high interest rates. The findings of the study generate some implications and recommendations for both theory and practice. We contend that tradesmen and craftsmen would greatly benefit from increased IT utilisation for more competitiveness at both local and global levels. They should also be financially supported through structured monetary programs. Finally, a concerted effort aiming at practical training and external consultancy would facilitate their competitiveness and adaptability skills. In this context, the study concludes that instituting public policies that incorporate universities, local administrations, NGOs and all other stakeholders to the process of policy development would contribute to higher and more effective competitiveness of local tradesmen and craftsmen.