Soğuk Savaşı sonrası dönemde Türkiye-Rusya siyasi ilişkileri
Russaan-Turkish political relations after the Cold War
- Tez No: 537136
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş, Soğuk Savaş Sonrası, Türkiye, SSCB, Rusya, İlişkiler, Siyasi İlişkiler, The Cold War, Post-Cold War, Turkey, SSCB, Russia, Relations, Political Relations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Soğuk Savaş sonrası Türk-Rus siyasi ilişkileri adlı tez çalışmasında Soğuk Savaş dönemi ve sonrasındaki ikili ilişkiler Türkiye temel alınarak değerlendirilmiştir. Yapılan bilimsel çalışmada, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra oluşan yeni dünya düzeni ve siyasetinde Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin seyrinin bazı spesifik sorunlara rağmen pozitif yönde geliştiği saptanmıştır. Çalışmada, Türk-Rus ilişkilerinin Soğuk Savaş sonrası seyrini daha iyi kavrayabilmek için Soğuk Savaş dönemi de incelenmiştir. Bilimsel veriler ışığında, konuyla alakalı yazılı kaynaklar araştırılmış, bunun sonucunda iki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişten bugüne olan değişimi ortaya konulmuş ve geleceğe yönelik çıkarımlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Through our thesis study named as“Turkish-Russian Political Relations After The Cold War”we analyzed bilateral relations based on Turkey during cold war period and post-cold war era. In the scientific research we determined that Turkish and Russian relations progressed positively in contrast with some specific problems in the new world order after the collapse of USSR. During the research, to comperehend the process of bilateral relations better we studied not only post cold war era but also the Cold War period. We scanned written sources in consideration of scientific data and by doing so asserted the change of relations from past to present and deduced futuristic inference.