Görsel kültür öğelerinin marka şehir algısına etkisi: Gaziantep örneği
The effect of visual culture elements on brand city perception: The case of Gaziantep
- Tez No: 537148
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM PEKMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, İşletme, Public Administration, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Görsel kültür, yeniden üretim, marka kent, kent markalama, destinasyon çekicilik, müze, Visual culture, re-production, brand city, city branding, destination attractiveness, museum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Kent markalama sürecinde yöneticiler kent kimliğini oluşturarak kente rekabet etme gücünü kazandırmak için ulusal, kültürel, doğal, sosyal ve dini çekicilikleri vazgeçilmez araçlar olarak kullanmışlardır. Söz konusu çekicilikler içerisinde bulunan kültürel çekicilikler, kent markalama sürecinde en etkili çekicilik faktörü olarak ön plana çıkmaktadır. Kültürel birikimin en önemli payını oluşturan, yeni iletişim teknolojileriyle ağını genişleten ve birçok disiplinle bağlarını güçlendiren görsel kültür ise kültürel çekicilikler içerisinde en yoğun ve etkili kullanılan çekicilik türüdür. Bu bağlamda Gaziantep, görsel kültürün kent çekiciliği olarak kullanıldığı bir kent olarak kendini göstermiştir. Kent markalama sürecinde bir görsel kültür öğesi olan Zeugma Mozaik Müzesi ve Çingene Kızı, başarılı bir şekilde Gaziantep marka kenti temsil edecek bir güce ulaştırılmıştır. Bu çalışma, Zeugma Mozaik Müzesi ve Çingene Kızın nasıl Gaziantep marka kenti temsil edecek güce ulaştığını anlamayı ve bir görsel kültür öğesi olan Zeugma Mozaik Müzesi ve Çingene Kızın marka kent algısına etkisini ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada üçgenleştirme yöntemi kullanılmıştır. Nitel araştırma yöntemi ile Zeugma Mozaik Müzesi ve Çingene Kızın nasıl başat temsil haline getirildiği anlaşılmaya ve nicel araştırma yöntemiyle Zeugma Mozaik Müzesi ve Çingene Kızın marka kent algısına etkisi ölçülmeye çalışılmıştır. Nitel araştırma sonucunda Zeugma Mozaik Müzesi ve Çingene Kızın başat temsil haline getirilmesi sürecinde medya, kültür, temsil, paydaş ve turizm kilit kavramlar olarak ortaya çıkmıştır. Nicel araştırmada ise medyanın ve sosyal çevrenin Çingene Kızın bilinirliğini önemli ölçüde etkilediği; Zeugma Mozaik Müzesine dair çekicilik unsurunun marka kent sunumunu, anlamını ve denkliğini etkilediği, imaj unsurunun ise marka kent sunumu, farkındalığı, anlamı ve denkliği üzerinde etkili olduğu sonucu çıkmıştır. Çingene Kıza dair bilinirlik unsurunun marka kent sunumu, anlamı ve denkliği; çağrışım unsurunun marka kent sunumu, anlamı ve imajı; yeniden üretim unsuru ise marka kent farkındalığı ve denkliği üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the process of city branding, local authorities use national, cultural, natural, social and religious attractions as essential tools in order to create the city's identity and increasing the city's competitive power. Among these attractions, cultural attractiveness stands out as the most effective element of urban branding process. The visual culture, which constitutes the most important part of cultural accumulation, broadens the culture's network among new communication technologies and strengthens its ties with many disciplines, is the most intense and effective attractiveness used in cultural attractions. In this context, Gaziantep is positioned as a city where visual culture is used as a city attractiveness. As visual culture elements in the city branding process, Zeugma Mosaic Museum and Gypsy Girl successfully gained the representation power of Gaziantep brand city. This study aims to understand how the Zeugma Mosaic Museum and the Gypsy Girl reached the power to represent the city of Gaziantep, and as a visual culture element to measure the effect of the Zeugma Mosaic Museum and Gypsy Girl on the brand perception of the city. Triangulation method is used in the study. By using the qualitative research method, it attempted to find out how the Zeugma Mosaic Museum and Gypsy Girl were transformed into dominant representations. Also by the quantitative research method, the influence of Zeugma Mosaic Museum and Gypsy Girl on the brand perception of the city measured. As a result of qualitative research, in the process of making Zeugma Mosaic Museum and Gypsy Girl a dominant representation, media, culture, representation, stakeholders and tourism show up as key concepts. On the other hand according to quantitative research's results, the media and the social environment significantly affected the Gypsy Girl's awareness. It has been concluded that the attractiveness element of the Zeugma Mosaic Museum have influence on the presentation, meaning, and equivalence of the brand city and that the image element has influence on the brand presentation, awareness, meaning and equivalence of the brand city. Also, results show that Gypsy Girl's awareness element has influence on brand city presentation, meaning, and equivalence; association element has an influence on brand city presentation, meaning and image; and re-production element has an influence on brand city awareness and equivalence.