Ghana's water relations with Burkina Faso: Hydropolitical standpoint
Gana'nın Burkina Faso ile su ilişkileri: Hidropolitik bakış açısı
- Tez No: 537151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ITIR İMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hidropolitika, Sınıraşan, Çatışma, İşbirliği, Çatışma Ve İşbirliğinin Birlikte Varlığı, Volta Nehri Havzası, Realizm, Liberalizm, Gana Ve Burkina Faso, Hydropolitics, Transboundary, Conflict, Cooperation, Coexistence of Conflict and Cooperation, Volta River Basin, Realism, Liberalism, Ghana, and Burkina Faso
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez, Gana ve Burkina Faso arasındaki Volta Nehri Havzası üzerindeki su ilişkilerini hidropolitik açıdan incelemektedir. Temel bir kaynak olan su kıt bir kaynaktır. Su güvenliğinin sağlanması sosyoekonomik gelişimde ve her ekonominin dönüşümsel gündeminde kritik öneme sahiptir. Volta Nehri Havzası Devletleri, ekonomilerini geliştirmek ve sürdürülebilirliği sağlamak için havzanın su kaynaklarını kendi çıkarlarına yönelik kullanmaktadır. Fakat iki ana kıyıdaş ülke Gana ve Burkina Faso arasında "sınırlı miktardaki ve düşük kalitedeki su için çakışan talepler'' söz konusudur. Bunu iki gruba ayırmak gerekirse, Burkina Faso suya sulama için ihtiyaç duymakta, Gana ise hidroelektrik üretimi için ihtiyaç duymaktadır, asıl meseleleri suyun akmaya devam etmesini sağlamaktır. Nitel bir araştırma yaklaşımı ile bu tez havzanın kullanımı, tarihsel gelişimi, yasal ve kurumsal çerçevesi, nüfus artışı, ekonomik ve hidrolik gelişmeler çevresinde şekillenen temel konuları ve sorunları göz önünde bulundurmaktadır. Uluslararası İlişkiler teorisi, yani, realizm ve liberalizm ve ortak su kaynaklarına yönelik uluslararası doktrinler ve ilkeler uygulanmıştır. Bu çalışma, suyun milli kalkınmadaki tarihsel rolü, sömürge varlığı, hidrolik misyon, kültürel ve sosyopolitik ihtiyaçların her iki devlet arasında hidropolitik bir ilişkinin gelişmesine yol açtığını ortaya koymaktadır. Havza yönetimi ihtiyaç temelinde oluşturulmuş ve şu ana kadar kaynağın barışçıl kullanımını sağlamıştır. Su kıtlığı durumunda anlaşmazlıklar muhtemel, ancak su bolluğunda ise işbirliği vardır. Ayrıca, nüfus artışı, kentleşmeyle beraber ekonomik ve hidrolik gelişmelerin su talebini etkilediği ve çevresel kaygılar doğurduğu tespit edilmiştir. Çalışma şu sonuca ulaşmıştır; yasal ve kurumsal bir çerçeve mevcut olmasına rağmen, uzun vadeli planlamayı engelleyen bir taahhüt eksikliği ve mali kaynakların yetersizliği söz konuşur. Suya ilişkin gelecekteki olası çatışmaları önlemek amacıyla, alternatif enerji kaynakları geliştirilmeli ve atık su yönetimi ile yeraltı suyunun geliştirilmesi ve yönetimi için gereken dikkat gösterilmelidir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the water relations between Ghana and Burkina Faso over the Volta Basin River from the Hydropolitical point of view. Water, an essential resource, is scarce. Ensuring water security is critical in socioeconomic development and the transformational agenda of every economy. The Volta River Basin States exploit the basin's water resources to develop and sustain their economies. But there are“conflicting claims for a limited quantity and quality of water”between the two main riparian countries Ghana and Burkina Faso. To dichotomize this, Burkina Faso requires water for irrigation and Ghana needs water for hydropower generation, respectively, their key interest is to keep the water flowing. Through a qualitative research approach, this thesis looks at key issues and questions structured around the use of the basin, its historical development, the legal and institutional framework, population growth, economic and hydraulic developments. IR theory, thus, realism and liberalism, and the international doctrines and principles of shared water resources were applied. The study found that the historical role of water in national development, the colonial presence, hydraulic mission, cultural and sociopolitical needs, led to the development of the Hydropolitical relationship between both states. The governance of the basin has been on a need basis and has so far ensured the peaceful use of the resource. In water scarcity situation dispute becomes possible but in water abundance, there is cooperation. Also, it was found that population growth, economic and hydraulic developments combined with urbanization has affected water demand and has generated environmental concerns. The study concludes that, although there is a legal and institutional framework, there is a lack of commitment and inadequate financial resources that hinder long-term planning. To prevent possible future water-related conflicts, alternative energy sources should be developed and adequate attention should be given to wastewater management and groundwater development and management.