Afrika devletlerinde ulusal entegrasyon sorunu; Güney Sudan örneği
The national integration crisis in africa; the case of study: South Sudan
  1. Tez No: 537300
  2. Yazar: İBRAHİM NASSİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SITKI BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afrika, Ulusal Entegrasyon, Güney Sudan, Devlet, Africa, National İntegration, South Sudan, State
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma Afrika'daki ulusal entegrasyon sorununu Güney Sudan üzerinden değerlendirmeyi amaçlanmaktadır. Sömürgeciliğin en yaygın kıtası olan Afrika'da; sömürgecilik hareketleri, 1950'lerden günümüze kadar hala devam eden bağımsızlık kazanımları ve yapılan çalışmalar analiz edilmektedir. Dolayısıyla yaşanan sancılı süreçler sonucunda oluşturulan devletler,“ulus devlet”mahiyetinde devletlerdir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus şudur ki; kabileye mensubiyetten“ulus devlet”vatandaşlığına geçen yerli halk ve onların bu duruma vakıf olmadığı konusu çalışmanın odak noktasıdır. Bağımsızlık hareketinin kıta genelinde yayılmasıyla birlikte, Afrika devletleri arasında ulus olma bilincinin yükselmeye başladığı görülmektedir. Buradan hareketle sorunlu toplumlar da ulus devlet olma bilincinin başarısız sonuçlar doğurduğu tespit edilmektedir. Bu tip sorunlu ülkeler, ulusal entegrasyon sorunu başlığı altında incelenmiştir. Afrika'da ulusal entegrasyon sorununu ayrıntılı incelemek ve göz önüne sermek içinde yakın dönem de bağımsızlığını kazanan Güney Sudan ülkesi örneği ele alınmaktadır. Sonuç olarak çalışmada asıl olarak Afrika ülkelerinin en kronik sorunlarından biri olan,“ulusal entegrasyon”tespit edilmiş ve bunun sebepleri Güney Sudan örneğinde değerlendirilmektedir. Bu çerçevede ülkelerinin alışa gelmiş düzenleri ve uygulanmak istenen sistem ve yapıya uyumsuzluğunun sebepleri bir araya getirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the problem of national integration in Africa over Southern Sudan. In Africa, which is the most common continent of colonialism, colonialist movements, from the 1950s to the present day, are still being analyzed and the achievements of independence still going on. There are determinations that the problem of national integration in African countries becomes apparent because the borders of the continent have been determined without regard to the social structure and demographic characteristics of the continent. Therefore, the states formed as a result of the lively processes are states in the nature of“nation state”. However, it is important to note here that; it is tried to be explained within the context of the issue that the indigenous people who have passed the citizenship of the“nation-state”from the tribal membership are not aware of this situation. When the independence movement spreading throughout the continent, it has been found that the African nation has begun to raise awareness of being a nation. However, it has been found that, over a long period of time, states with conscious societies that have no extreme conditions and successful progress towards becoming a nation-state have failed unsuccessful societies with troubled societies that have not survived extreme conditions. Such problematic countries are being addressed under the title of the national integration problem. The case of Southern Sudan, which gained independence in the near term, is examined in detail in reviewing and considering the issue of national integration in Africa. As a result, our study is mainly assessed in the case of South Sudan, determining that it is the“national integration”problem, which is one of the most chronic problems of African countries. The order patterns of the countries and the reasons for the inconsistency in the system and structure to be applied are brought together.