Sanat için yemek, yemek için sanat
Art for eating, eating for art
- Tez No: 537301
- Danışmanlar: PROF. HÜSNÜ DOKAK
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Yenebilir Sanat, Eat Art, Art, Edible Art, Eat Art
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Beslenme canlıların en temel ihtiyaçlarından biridir. Diğer ihtiyaçlara göre daha farklı olan beslenme eylemi, genellikle bir canlının yaşamının devam etmesiyken başka bir canlınınkinin sona ermesi anlamına gelebilir. Böyle olunca da bir ölüm kalım mücadelesine dönüşür. Ancak, insanların toplumsallaşmasıyla birlikte beslenme biyolojik bir gereklilik olmanın yanında toplumsal anlamları olan nesnelere dönüşür. Bu nesneler etrafında çeşitli eylemler, ritüeller, çatal bıçak gibi yardımcı/aracı nesneler, mutfak, kiler, restoran gibi mekânlar toplumsal yaşam içerinde örgütlenerek yeni toplumsallıklara yol açar. Bu anlamda yiyecek/içecekler ve onları tüketme salt bir biyolojik gereksinim olmaktan çıkıp birer iletişim aracına dönüşür. Yani biyolojik bir amaçken, toplumsal bir araca dönüşür. Aynı zamanda sosyal statülerin göstergesi olan bütün bu nesneler ve eylemler en başından beri sanatın konusu olmuştur. Mağara resimlerinden günümüze kadar av sahnelerinden, saray ziyafetlerine, toplumsal eşitsizlikten yüksek statü göstergesine kadar çok geniş bir konular yelpazesiyle sanatın her türlü formunda karşımıza çıkar. Bu Sanatta Yeterlik Tezi kapsamında, yiyecek/içeceklerin ve onları edinme ve tüketme biçimlerinin sanatla nasıl bir ilişki içerisinde olduğu sanat tarihinden örnekler üzerinden incelenmiş olup, yine bu tez kapsamında üretilen sanat çalışmalarının yorumlanmasına temel oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Nutrition is the main requirement of alives. Nutritional action different from other needs, it can usually means one living being's survival while the end of another. Thus it turns to a life and dead struggle. However, along with the socialization of humans, nutrition becomes a biological necessity as well as social objects. Various actions around this objects, such as rituals, cutlery, auxiliary objects, kitchen, pantry, restaurant, etc… are organized in the social life and lead to new societies. In this sense, food / drinks and consuming them become a means of communication rather than a purely biological need. In other words, it turns to a social tool while it was a biological aim. At the same time, all these objects and actions, which are indicative of social status, have been the subject of art from the beginning. From the cave paintings to the present day, we come across all kinds of art in a wide range of subjects from hunting scenes, palace feasts, social inequality to high status indicators. In the context of this Thesis of Proficiency in Art, how food / drinks and their ways of acquiring and consuming are related to art has been examined through examples from the history of art, and this has been the basis for the interpretation of the art works produced within the scope of this thesis.