Kişilik özellikleri bağlamında baba-çocuk benzerliği
The similarity between father and child in the context of personality traits
  1. Tez No: 537299
  2. Yazar: ONUR TURHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARKUN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: baba, çocuk, beş faktör, dışadönüklük, yumuşakbaşlılık, öz-denetim, duygusal tutarsızlık, gelişime açıklık, father, child, five factor, extraversion, agreeableness, conscientiousness, emotional instability, openness to experience
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırmada baba-çocuk arasında kişilik özellikleri bağlamında farklılıklar ve benzerlikler gözden geçirildi. Kişilik özellikleri ile ilgili gerçekleştirilen değerlendirmede örneklemin demografik özelliklerinin de belirleyici rol oynadığı gözlemlendi. Veri toplama aracı olarak Beş Faktör Kişilik Envanteri kısa formu ve Demografik Bilgi Formu kullanıldı. Yürütülen çalışmada babanın çocuğun kişilik özellikleri bağlamında etken rol üstlendiği sonucuna ulaşıldı. Kişiliğin“dışadönüklük”alt boyutunda baba ile çocuk arasında anlamlı farklılık olmadığı sonucuna ulaşıldı. Kişiliğin“dışadönüklük”alt boyutunda baba ile kız ve erkek çocukları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Kişiliğin“duygusal tutarsızlık”alt boyutunda baba ile çocuklar arasında anlamlı farklılık olduğu, çocukların toplam puan ortalamalarının, babaların toplam puan ortalamalarından yüksek olduğu tespit edildi. Baba ile kız çocuklarının toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edildi. Kişiliğin“duygusal tutarsızlık alt boyutunda kız çocuklarının toplam puan ortalamalarının babaların toplam puan ortalamalarından yüksek olduğu gözlemlendi. Kişiliğin ”özdenetim/sorumluluk alt boyutunda, babalar ile çocuklar arasında anlamlı farklılık oluğu, babaların toplam puan ortalamalarının, çocukların toplam puan ortalamalarından yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı. Kişiliğin özdenetim/sorumluluk alt boyutunda baba ile kız ve erkek çocuklar arasında anlamlı farklılık elde edildi. Babanın bu boyuttaki toplam puan ortalamalarının, kız ve erkek çocuklarının toplam puan ortalamalarından yüksek olduğu tespit edildi. Kişiliğin“gelişime açıklık”alt boyutunda baba ile çocuklar arasında anlamlı farklılık olduğu, çocukların toplam puan ortalamalarının babaların toplam puan ortalamalarından yüksek olduğu tespit edildi. Kişiliğin bu alt boyutunda kız ve erkek ile babalar arasında anlamlı farklılık olduğu, kız ve erkek çocukların toplam puan ortalamalarının, babaların toplam puan ortalamalarından yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı. Kişiliğin“gelişime açıklık”alt boyutunda baba ile çocuklar arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edildi. Kişiliğin bu boyutunda, çocukların toplam puan ortalamalarının babaların toplam puan ortalamalarından yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı. Kişiliğin“gelişime açıklık”alt boyutunda baba ile kız ve erkek çocukları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiş olup, kız ve erkek çocukların toplam puan ortalamalarının babaların toplam puan ortalamalarından yüksek olduğu tespit edildi. Kişiliğin“yumuşakbaşlılık/geçimlilik”alt boyutunda baba ile çocukların toplam puanları arasında anlamlı farklılık olduğu, babalar ile kız çocukları ve erkek çocuklarının toplam puanları arasında anlamlı farklılık olmadığı sonucu elde edildi.
Özet (Çeviri)
Investigation of the father-child in the context of personality traits between differences and similarities have been reviewed. Personality traits associated with the demographic characteristics of sampling in the evaluation performed in plays a decisive role in the observed. As a tool for data collection, the short form of the Five-factor personality inventory and demographic information form was used. In The study, carried out in the context of the child's personality traits factors father role undertaken by the conclusion has been reached. In the Personality“extroverted”child-size, father and children concluded that no significant difference between has been reached in the personality extroverted child-size, as between girls and boys with father, concluded that no significant difference has been reached. An“emotional inconsistency”child-size personality father is significant differences among children, children with total points are the total of the average of the average father was identified as high points. The average totals of girls with the father points were found to be statistically significant differences between. An“emotional inconsistency child-size personality girls total points are the total of the average father of observed high average score. Personality ”self-regulatory/liability child size, significant differences among children with chute, father, the children of the total points are the average high was reached to the conclusion that the average total points. Father child-size self-regulatory personality/responsibility with no significant difference between boys and girls. Father's total score averages of this size, the total points are the average girls and boys were found to be high. Father's total score averages of this size, the total points are the average girls and boys were found to be high. Father child-size“development, openness”personality with no significant difference between children, father of the children, the average total average total points are the points were found to be high. This child-size personality father with no significant difference between girls and boys, girls and boys total points are the total of the average of the average father, concluded that the high score has been reached. In the child-size of development, openness of personality, father with no significant difference between girls and boys has been identified; girls and boys with an average total of point's total points are the averages of the father were found to be high. in the child size of“ the human moderate”, father with no significant difference between girls and boys has been identified, girls and boys with an average total of points total points are the average of the father were found to be high.