Türkiye varlık fonu yönetimi anonim şirketi'nin hukuki niteliği ve denetimi
Turkiye wealth fund management co.'s legal status and its audit mechanism
- Tez No: 537398
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY AŞCI AKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ulusal varlık fonu, Türkiye Varlık Fonu, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi, Bütçe, Sayıştay, Sovereign wealth funds, Turkiye Wealth Fund, Turkiye Wealth Fund Management Co, Budget, Audit Court
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
6741 sayılı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 26 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanun ile Cumhurbaşkanlığı'na bağlı, ana faaliyet konusu bu Kanunla belirtilen Türkiye Varlık Fonu ve alt fonların kurulması ve yönetimi olan özel hukuk hükümlerine tabi Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kuruldu. Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi'nin özel hukuk hükümlerine tabi olmasına rağmen kamu kaynaklarını yönetmesi ve birtakım kamu gücü ayrıcalıklarından faydalanması sebebiyle Şirket'in hukuki niteliğini tartışma gereği doğurmuştur. Çalışma kapsamında öncelikle hukukumuza yeni giren Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi'nin hukuki niteliği tespit edilecektir. Hukuki niteliğin tespitine bağlı olarak büyük ölçüde merkezi bütçede yer alan kamu gelirlerinin ve önemli kamu kurumlarının yer aldığı bir portföyü yöneten Şirket'in 6741 sayılı Kanunu'nun 6. maddesinde öngörülen denetim usulü ve bu denetim anayasal ilkelere uygunluğu değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Law No. 6741 Regarding Turkey Wealth Funds Management Joint Stock Company and Amending Certain Laws entered into force on August 26, 2016 at the date of publication in the Official Gazette. As per the Law No.6741, Turkey Wealth Funds Management Joint Stock Company, which is a subordinate entity of Presidency and subject to private law, is founded in order to establish Turkish Wealth Fund and sub-funds. Although subject to private law, Turkey Wealth Funds Management Joint Stock Company is charged with the management of public resources and entitled to certain privileges arising from public law has led to the need to discuss the legal nature of the Company. Under this study, firstly legal nature of the Company shall be determined. In accordance with the determination of the legal character, the Company's audit method set forth on Article 6 of the Law No. 6741 and its compliance with the constitutional principles will be evaluated.