A comparative study of the inter-governmental relations between central and local government: The case of Turkey and Yemen
Merkezi ve yerel yönetimler arasındaki yönetimler-arası ilişkilerin karşılaştırmalı analizi Türkiye ve Yemen Örneği
- Tez No: 537444
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler, Merkezi Hükümetler, Adem-i Merkeziyetçilik, Yönetimler-arası İlişkiler, İdari vesayet, Türkiye, Yemen
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Merkezi ve yerel yönetimler arasındaki yönetimler-arası ilişkinin mahiyetinin incelenmesi, daha iyi kamu hizmeti sunmak ve etkin koordinasyon sağlamak için kamu yönetimi alanında hem uygulama sahasında hem de akademik olarak önemli bir konu olagelmiştir. Bu çalışma, Türkiye ve Yemen'deki merkezi ve yerel yönetimlerin ilişkilerinin doğasını ve yaklaşımlarını sorgulayıcı bir şekilde tahlil etmiştir. Yemen'de yönetimler-arası ilişkilerin söylemini/akışını etkileyen; adem-i merkeziyetçi bir yapı kurmak, etkin bir yerel yönetim oluşturmak, şeffaflık, hakkaniyet ve etkin hizmet sunumu tesis etmek üzere ortak çaba sarf etmeyi engelleyen temel sorunlar tespit edilmiştir. Karşılaştırmalı kamu yönetiminin tarihsel gelişimi her iki ülkede Osmanlı İmparatorluğu'na uzanacak şekilde ele alınmıştır. Yönetimler-arası ilişkilerin karşılaştırılması, karşılaştırmalı vaka/örnek çalışması tekniği uygulanarak ve konu ile ilgili kamu belgelerinin ve akademik materyallerin titizlikle incelenerek yapılmıştır. Bu çalışmanın bulguları göstermektedir ki, Yemen zayıf bir yönetim sistemine sahip olmakla kalmayıp iç savaş sebebiyle yıkımın eşiğinde bir ülke iken; Türkiye daha güçlü ve daha iyi yapılandırılmış model olacak bir kamu yönetim sistemine sahiptir. Bu cihetle, Türkiye'deki yerel demokrasi uygulamasının Yemen'de yerel yönetimlerin güçlendirilmesi için bir ölçüt/rol model olarak kullanılabileceğini önermek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Examining the nature of intergovernmental relations between central and local governments has been an important pillar in the field of public administration in both practice and academia. This study has critically analyzed the nature and patterns of central and local government's relations in Turkey and Yemen. Besides, identifying the main challenges affecting the discourse of intergovernmental relations prevent the cooperative effort from implementing decentralization, achieving an efficient local government, transparency, fairness, and effective services delivery in Yemen. This is made through a historical comparative public administration development in both countries that dates back to Ottman Empire. In addition, to compering phenomena relating to intergovernmental relations, using a comparative case study method and rigorous review of government documents and academic materials related to the subject under consideration. The findings of this study indicate that Turkey has a strong and well-structured public administration system that can be traced, while Yemen has not only a weak system but also one that is on the brink of collapse due to the civil war. Hence, it is possible to suggest that the practice of local democracy in Turkey can be taken as a benchmark to strengthen local governments in Yemen. KeyWords: Comparative Public Administration, Local Governments, Central Governments, Decentralization, Intergovernmental relations, Administrative tutelage, Turkey, Yemen