Masquelet tekniğinde kullanılan sement içeriğinin modifiye edilerek geliştirilmesi
Improving cement content by modifying ingredients in masquelet technique
- Tez No: 537471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÖKHAN BİLGİLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: masquelet tekniği, indüklenmiş membran, femur kaynamama, yabancı cisim reaksiyonu, PMMA, fusidik asit, teikoplanin, gentamisin, östrojen, kemik defekti, masquelet technique, induced membrane, femur non union, foreign body reaction, PMMA, fucidic asid, teicolplanin, gentamisin, estrogen, bone defect
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
MASQUELET TEKNİĞİNDE KULLANILAN SEMENT İÇERİĞİNİN, MODİFİYE EDİLEREK GELİŞTİRİLMESİ ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı iki aşamalı bir cerrahi prosedür olarak tanımlanan Masquelet tekniğinin ilk aşamasında kullanılan kemik çimentonun (sement – PMAA) modifiye edilerek, daha kaliteli bir İM oluşturulması ve tekniğin geliştirilmesidir. Materyal ve metot: Kırk iki adet Wistar Hannover cinsi erkek rat 6 gruba ayrıldı. Ratların ortalama ağırlıkları 300-350 gram, ortalama yaşları 10-12 aydı. Gruplar K (kontrol), G (gentamisin), T (teikoplanin), F (fusidik asit), E (östrojen) ve BC (otojen greft) harfleri ile isimlendirildiler. Anestezi işlemini takiben her hayvana standart olarak uygun tıraşın ardından, steril boyama ve örtme uygulandı. Keskin insziyon sonrasında yumuşak dokular künt olarak geçildi. Femur diyafizine, 6 delikli plak 2 adet proksimale ve 2 adet de distal olmak üzere 4 adet kilitli vida ile tespit edildi ve ortadaki 2 delik kılavuz olarak kullanılarak, ince Kirschner teli ile osteotomize edildi. Oluşturulan defekt için kullanılacak olan çimento miktarı 2 delik arasındaki sabit mesafe ve elektronik tartı ile standardize edildi. İşlem sonrasında her hayvana 2 adet direkt radyografik görüntüleme yapıldı. İki aşamalı bir teknik olarak tanımlanan işlemin ilk aşamasında, PMMA hazırlanması esnasında K grubuna yalın PMMA, G grubuna gentamisin katkılı PMMA, T grubuna teikoplanin katkılı PMMA, F grubuna fusidik asit katkılı PMMA, E grubuna östrojen katkılı PMMA ve BC grubuna ise osteotomize edilen femur diyafiz parçalanarak otojen greftli PMMA grupları oluşturuldu. Ameliyat sonrası 4. haftada yapılan ikincil bir operasyon ile alınan İM örnekleri %10'luk formol ise steril patoloji kaplarına konarak laboratuara gönderildi ve yüksek doz anestetik uygulaması ile hayvanlar sakrifiye edildi. Sakrifikasyon öncesi biyokimyasal çalışmalar için intrakardiak kan örnekleri alındı ve radyografileri çekildi. Bulgular: Histolojik ve immunhistokimyasal değerlendirmeler sonucunda, tüm alt gruplarda kemik yapım bulguları olmakla birlikte E grubunda yoğun membranöz kemikleşme ile birlikte iyi organize olmuş kemik ve kemik iliği adacıkları saptandı. Bu da hem oluşan kemik kalitesi hem de oluşma hızının E – östrojen grubunda daha iyi olduğu şeklinde yorumlandı. Östrojen grubu, TGF-b ve VEGF ekspresyon oralarında da en kuvvetli olarak saptandı, Östrojen grubunu orta düzeyde ekspresyon gösteren G,F,T grupları takip etti. K ve BC grupları ise zayıf ekspresyon gösterdiler. Sonuç: İM tekniğinde, çimento içerisine konulan uygun dozlarda antibiyotikler ile İM kalitesi artırılırken, enfeksiyon komplikasyonlarının da önüne geçilebilir. Bunun yanında biyolojik ya da kimyasal zenginleştirici ajanlarla, daha kaliteli membran üretimi mümkündür.
Özet (Çeviri)
IMPROVING CEMENT CONTENT BY MODIFYING INGREDIENTS IN MASQUELET TECHNIQUE ABSTRACT Objective: The aim of this study was to modify the bone cement (cement - PMAA) used in the first stage of the Masquelet technique, which was defined as a two-stage surgical procedure, to create a better quality IM and to improve the technique. Material and Method: A total of 42 Wistar Hannover species, mean weight 300-350g, mean age 10-12 months, each consisting of 6 subgroups, control group and five subgroups were included in the study. As mentioned above, groups were 7 to be controlled. K (control), G (gentamicin), T (teicoplanin), F (fusidic acid), E (estrogen) and BC (autogenous graft) were named with the letters. Following anesthesia, sterile staining and covering were applied to each animal as a standard after appropriate shaving. After sharp incision, soft tissues were passed bluntly. Femoral diaphyseal, 6-hole plate 2 proximal and 2 distal holes were fixed with 4 locking screws and 2 holes in the middle were osteotomized with a thin Kirschner wire. In this way, the rigid fixation was achieved, the fixed distance between the 2 holes and the amount of PMMA to be applied were standardized. After procedure, 2 plane x ray imaging were applied for each animal. In the first stage of the procedure defined as a two-stage technique, the PM group in the PMMA preparation, the PMMA in the G group, the PMMA in the group G, the PMMA in the T group, the PMMA in the F group, the PMMA in the F group, the PMMA in the group E, the PMMA in the estadiol group, the osteotomized osteotomized group in the BC group PMMA groups were applied. IM samples taken with a secondary operation performed at the 4th week postoperatively were put into sterile pathology containers and 10% formol was sent to the laboratory and animals were sacrificed with high dose anesthetic. Before the evaluation, intracardiac blood samples were taken for biochemical studies and radiographs were taken. Results: As a result of histological and immunohistochemical evaluations, there were bone-making findings in all subgroups, but in the group E, intense membranous ossification and well organized bone and bone marrow islets were also found. These findings were interpreted as better bone quality and rate of formation in group E. In the estrogen group, TGF-b and VEGF expression was the most potent, it's followed by G, F and T groups that showed moderate expression. K and BC groups showed poor expression. Conclusion: In the IM technique, it is possible to produce better quality membranes with the biological or chemical enriching agents put into the cement. Adding antibiotic into the bone cement can reduce infection rates, while improving IM quality.