Servikal bölgedeki miyofasyal ağrı sendromlu kadın hastalarda aktif ve latent tetik noktalara lazer uygulamasının ağrı ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of laser application on pain and quality of life on active and latent trigger points at cervical region myofascial pain syndrome in female patients
- Tez No: 537501
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN KEREM ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Myofasyal Ağrı Sendromu, Ağrı, Aktif Tetik Nokta, Latent Tetik Nokta, Lazer, Myofascial Pain Syndrome, Pain, Active Trigger Point, Latent Trigger Point, Laser
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
İskelet kaslarında, palpasyonla birlikte lokal ya da yansıyan ağrıda artışa neden olan hassas nodüllerin içerisindeki aşırı duyarlı noktarlara“Tetik Nokta”adı verilmektedir. Tetik noktalar;“Aktif Tetik Nokta (ATN)”ve“Latent Tetik Nokta (LTN)”olarak iki alt başlıkta incelenirler. Geçmiş çalışmaların çoğunda ATN ve LTN ayrı kavramlar olarak ele alınmış ve çalışmalar bu doğrultuda yapılmıştır. Birbirleriyle yakından ilişkili olan bu iki kavramın birlikte ele alındığı çalışma sayısı oldukça azdır. Prospektif randomize kontrollü tek kör çalışma modeliyle kurgulanan çalışmada; ağrı ve yaşam kalitesi üzerinde ATN ve LTN'ların birlikte tedavi edilmesi durumunda sadece ATN'ların tedavi edilmesine göre daha etkin sonuçların elde edileceği hipotezi kuruldu. Çalışmaya miyofasyal ağrı sendromu tanısı alan ve trapezius kasının üst parçasında hem aktif hem de latent tetik noktalara sahip, 18-35 (21,5±4) yaş arası, sağ ekstremitesi dominant olan 20 kadın gönüllü dahil edildi. Gönüllüler bire bir randomizasyon yöntemiyle kontrol grubu (n=10) ve deney grubu (n=10) olacak şekilde iki farklı gruba ayrıldı. Her iki gruba da trapezius kasının üst parçasına yönelik olarak germe egzersizleri ve lazer uygulamaları ile tedavi uygulanırken, kontrol grubundaki bireylere sadece ATN için, kontrol grubundaki bireylere ise ATN ve LTN için uygulama yapıldı.Her iki gruba aynı germe egzersizleri ev egzersiz programı olarak verildi. İlk seans öncesi, üçüncü seans sonu ve altıncı seans sonunda; dijital algometre ile basınç ağrı eşiği, servikal gonyometre ile servikal eklem hareket açıklıkları ölçümü yapıldı ve bireylere Boyun Ağrısı ve Dizabilite Anketi, Nottingham Sağlık Profili Ölçeği, Beck Depresyon Anketi, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi ve Görsel Analog Skala uygulandı. Çalışmada elde edilen bulguların istatistik analizinde ağrı ve yaşam kalitesi açısından her iki grupta da tedavi öncesi ve tedavi sonrası grup içi anlamlı farklılık bulunurken (P 0.05). Etki büyüklüğü analizlerinde sadece kontrol grubunda ağrı açısından, deney grubunda ise yaşam kalitesi açısından daha iyi sonuçlar alındığı görüldü. Sonuç olarak ATN ve LTN'ların tedavisi için hasta beklentisine göre hareket edilmesi önerilmektedir. Ancak daha kesin sonuçlar için çalışmanın daha geniş popülasyonlar üzerinde gerçekleştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In skeletal muscles, excessive sensitive points within the sensitive nodules that cause increased local or reflected pain along with palpation are called“trigger points”. Trigger points are examined in two sub-headings as“Active trigger point (ATP)”and“Latent trigger point (LTP)”. In most of the previous studies, ATP and LTP have been considered as separate concepts and studies have been conducted in this direction. These two concepts, which are closely related to one another, have a very small number of studies. In the study which is designed by prospective randomized controlled single blind study model; the hypothesis was established that if active and latent trigger points were treated together on pain and quality of life, more effective results would be obtained than if only active points were treated. Twenty female volunteers with active and latent trigger points in the upper part of the trapezius muscle, who were diagnosed with myofascial pain syndrome, and 18-35 (21.5 ± 4) years of age with right extremity dominance were included in the study. Volunteers were divided into two groups according to a randomization method: control group (n = 10) and experimental group (n = 10). In both groups, the treatment was applied with stretching exercises and laser applications for the upper part of trapezius muscle, while the control group was applied only for the active trigger point and the control group for the active and latent trigger point.Both groups were given the same stretching exercises as the home exercise program. Before the first session, at the end of the third session and at the end of the sixth session; pressure pain threshold was measured with a digital algometer, cervical range of motion measurements were performed with a goniometer. Neck Pain and Disability Questionnaire, Nottingham Health Profile Scale, Beck depression Inventory, International Physical Activity Questionnaire and Visual Analogue Scale were applied to individuals. Statistically significant differences were found between the groups in terms of pain and quality of life in groups (P 0.05). In the analysis of effect size, it was seen that only the control group had better results in terms of pain and the test group had better results in terms of quality of life. In conclusion, it is suggested that the treatment of ATP and LTP should be performed according to patient expectations. However, it is necessary to work on wider populations to work for more precise results.