D vitamini düzeyi ile okuler bulgular arasındaki ilişki
Relation between d vitamin level and findings of ocular examination
  1. Tez No: 537524
  2. Yazar: SELDA TOKAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZGÜR ZENGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: vitamin D, dry eye syndrome, RNFL thickness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
D vitamininin özellikle kemik metabolizmasındaki primer işlevinin yanısıra oküler sağlık üzerinde de önemli rol üstlendiği her geçen gün artan sayıda çalışma ile desteklenmektedir. Çalışmalar düşük D vitamini düzeylerinin kuru göz hastalığı, yaşa bağlı makula dejeneransı (YBMD), myopi, glokom, dejeneratif optik nöropati ile ilişkili olabileceğini göstermiştir. Bu çalışmada vitamin D düzeyleri ile kuru göz parametreleri, santral korneal kalınlık (SKK), refraksiyon, aksiyel uzunluk, ön kamara deriniği, retina sinir lifi tabakası kalınlığı (RSLT), gangliyon hücre kompleksi (GHK) kalınlığı, santral makular kalınlık (SMK) gibi oküler muayene parametreleri arasında ilişki olup olmadığını ve 60 gün boyunca alınan oral D vitamini replasman tedavisinin oküler muayene parametrelerine etkisini araştırmayı amaçladık. Araştırmaya 46'sı kadın (%83,9), 9'u erkek (%16,1) olmak üzere 55 (ortalama yaş 42,49±11,69) hasta dahil edildi. Hastalar D vitamini düzeyi ≤10 ng/ml ve 10 ng/ml-20 ng/ml olarak 2 gruba ayrıldı. D vitamini replasman tedavisi öncesinde ve tedavi başlangıcından 2 ay sonra görme keskinliği, refraksiyon, pakimetri, schirmer testi, gözyaşı kırılma zamanı (GKZ), OSDİ anketi, optik koherans tomografi (OKT) ile RSLT kalınlık, GHK, SMK ölçümleri, İOL master ile aksiyel uzunluk ve ön kamara derinliği ölçümleri gerçekleştirildi. Elde ettiğimiz bulgular, kuru göz testleri ile yetersiz serum D vitamini seviyeleri arasında korelasyon olduğunu gösterdi. Her iki grupta da D vitamin replasman tedavisiyle, kuru göz testlerinde anlamlı bir iyileşme ve RSLT ölçümlerinde anlamlı bir kalınlık artışı gözlendi. Çalışmada gruplar arasında kuru göz hastalığı şiddeti bakımından anlamlı bir fark gözlenmedi. Her iki grupta replasman tedavisi sonrasında okuler muayene parametrelerindeki değişimler benzer olarak bulundu. Sonuç olarak, D vitamini eksikliğinin RSLT'de incelme ve kuru göz hastalığı ile ilişkili olabileceğini gözlemledik. Bu çalışma ile ulaştığımız bulgular, D vitamininin oküler sağlıkta koruyucu etkisi göz önünde bulundurulduğunda D vitamininin rutin olarak değerlendirilmesini ve gerektiğinde replasman tedavisi yapılmasını desteklemektedir. Anahtar Kelimeler : D vitamini, kuru göz, RNFL kalınlığı
Özet (Çeviri)
Through the increasing studies nowadays, ıt has been observed that vitamin D plays an important role not only for bone health but also for ocular health. These studies have reported that vitamin D levels may be associated with dry eye syndrome, Age-related macular degeneration, myopia and degenerative optic neuropathy. In the current study, we aimed to analyze whether there is a relation between vitamin D levels and parameters of dry eye syndrome together with central corneal thickness, refraction, thickness of retinal nerve fiber layer (RNFL), anterior chamber length, thickness of ganglion cell complex (GCC) ,and also to research the effectiveness of vitamin D replacement therapy on the ocular examination parameters. A total of 55 subjects (83,6 % female and 16,4% male), aged between 22 and 60 years ( Mean age 42,49±11,69) were included in the study. The patients were divided into 2 groups for analysis . Groups were designed as those having vitamin D level ≤10 ng/ml and those with vitamin D level 10 ng/ml-20 ng/ml . Break up time, retinal nerve fiber layer thickness,GCC, RNLF, central macular thickness, İOL master, visual acuity ,optic coherence tomography (OCT), anterior chamber length and axial lenght were performed before vitamin D replacement theraphy and after two months following theraphy. The outcomes in our study stated that there was a correlation between vitamin D levels and dry eye syndrome . Among the included patients , ıt was observed that vitamin D replacement treatment was associated with increased thickness of the mean RNFL and dry eye syndrome. There was no correlation between two groups in terms of the severity of dry eye syndrome. Additionally, the groups were similar with regard to the ocular examination parameters after vitamin D replacement treatment. In this respect, we observed that vitamin D insufficient may be associated with dry eye syndrome and a decrease thickness of the mean RNFL. In our study, the results have been suggested that vitamin D plays a protective role in ocular health ,therefore, vitamin D levels of patients should be checked in the routine examination. Also,if there is inadequate vitamin D, the replacement theraphy should be given.