Hiperbarik oksijen tedavisi ve basınç artışının göz içi basıncı üzerine etkisinin farklı ölçüm yöntemleri ile karşılaştırılması
Comparison of the effect of hyperbaric oxygen therapy and pressure increase on intraocular pressure with different measurement methods
  1. Tez No: 537525
  2. Yazar: OZAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY KÜSBECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Göz İçi Basıncı, GİB, Hiperbarik Oksijen Tedavisi, HBOT, Tonopen, I-Care, Intraocular Pressure, IOP, Hyperbaric Oxygen Therapy, HBOT, Tonopen, I-Care
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Ortam basıncı artışının ve hiperbarik oksijen tedavisinin (HBOT) göz içi basıncı (GİB) üzerine etkilerini ortaya koymak ve iki ölçüm cihazı kullanılarak cihazlar arasında ölçüm farkının araştırılması amaçlandı. Gereç ve yöntem: Çalışma Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz hastalıkları Kliniği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezinde Mayıs 2017-Eylül 2018 tarihleri arasında prospektif olarak yürütüldü. Çalışmaya 40 hastanın 80 gözü dahil edildi. Aynı hastalar kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Hastalardan hiperbarik kabini içinde farklı zamanlarda 5 adet GİB ölçümü alındı. Kompresyon öncesi, basınç odası içerisinde (T1), kompresyon 15 dakikada tamamlanıp; kabin içi basıncı 45 fsw derinliğe eşdeğer, yaklaşık 2,4 ATA basınca getirildikten sonra hemen(T2), 30 dakika oksijen solunumu sonrası hemen (1. hava fasılası sonunda)(T3) ve tedavi bitiminde dekompresyon tamamlandıktan sonra hemen(T4) ve 30. dakikada(T5) ölçümler alındı. Tüm ölçümler alınarak istatistiksel analiz yapıldı. Bulgular: Sağ göz ortalama GİB 14.64 mmHg'dan 12.94 mmHg (Tonopen) ve 12.46 mmHg (I-Care)'ya düştüğü hesaplandı. Sol göz ortalama GİB 14.41mmHg'dan 12.94 mmHg (Tonopen) ve 12 mmHg (İcare)'ya düştüğü hesaplandı. Aynı seansta hastalar 30 dakika dinlendikten sonraki ölçümler ise sağ gözde 14.34 mmHg (Tonopen) ve 14.28 mmHg (İcare), sol gözde 14.49 mmHg (Tonopen) ve 14.12mmHg (İcare) olarak ölçüldü. Kontrol grubunda da çalışma grubunda olduğu gibi tüm zaman aralıklarındaki ölçümler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Basınç artışı tek başına GİB'i anlamlı olarak düşürmektedir. Basınç sonrası ölçümde (T3) sağ göz ortalama GİB 14.64 mmHg'dan 13.39 mmHg (Tonopen) ve 13.23 mmHg (İcare)'ya, sol göz ortalama GİB 14.41 mmHg'dan 13.45 mmHg (Tonopen) ve 13.17 mmHg (İcare)'ya düştüğü görüldü. Sonuç: Çalışmamızda tüm zaman aralıklarındaki ölçümlerdeki ikili farklar anlamlı çıktı. Tanımlayıcı istatistikler tablosundaki ortalamalar takip edildiğinde GİB'in her ölçümde düştüğü ve odadan çıktıktan 30 dakika sonra alınan son ölçümde tekrar yükseldiği, ancak baştaki seviyenin altında kaldığı görülmektedir. HBOT'un GİB'i düşürü etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Bununla beraber basınç ve oksijenin birlikte uygulanması GİB'de ek düşüş sağlamaktadır. Fakat çalışma grubu ve kontrol grubunun ölçüm zamanları arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuç çıkmadı. En belirgin düşüş T3 anında(1. hava fasılası sonrası) olmaktadır. Tonopen ve I-Care cihazları Goldmann aplanasyon tonometresine çok yakın sonuçlar vermektedir. Tonopen ile I-Care cihazları arasında hem ortam basıncında hem de hiperbarik ortamda fark yoktur. Cihazlar yüksek basınç ortamında güvenle kullanılabilir. Hiperbarik ortam hem Tonopende hem de I-Care'de kalibrasyon hatasına yol açmamaktadır. Hiperbarik oksijen tedavisi, göz içi basınca ve glokomun progresyonuna doku oksijenasyonunu arttırarak olumlu bir etki sağlıyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to investigate the effect of ambient pressure increase and hyperbaric oxygen therapy (HBOT) on intraocular pressure (IOP) and to investigate the measurement difference between devices using two measuring devices Material and method: The study was conducted prospectively between May 2017 and September 2018 in Hyperbaric Oxygen Treatment Center of Bozyaka Training and Research Hospital, Ophthalmology Clinic and Bozyaka Training and Research Hospital. 80 eyes of 40 patients were included in the study. The same patients were included in the study as a control group. Five IOP measurements were taken from patients at different times in the hyperbaric chamber: T1: Before compression, in the pressure chamber, T2: After 15 minutes of compression while intra-chamber pressure is equivalent to 45 fsw depth (2.4 ATA) , T3: Immediately after 30 minutes of oxygen breathing, T4: At the completion of decompression period, T5: 30 minutes after leaving the compression chamber. All IOP measurements were noted and statistically analysed. Results: The mean right eye IOP was calculated to fall from 14.64 mmHg to 12.94 mmHg (Tonopen) and 12.46 mmHg (I-Care). The mean left eye IOP was calculated as 14.41mmHg to 12.94 mmHg (Tonopen) and 12 mmHg (Icare). In the same session, the measurements after resting for 30 minutes were 14.34 mmHg (Tonopen) and 14.28 mmHg (Icare) in the right eye and 14.49 mmHg (Tonopen) and 14.12 mmHg (Icare) in the left eye. In the control group, all time intervals as in the study group were statistically significant. The pressure increase alone significantly reduces IOP . In the post-pressure measurement (T3), the mean right eye IOP drops from 14.64 mmHg to 13.39 mmHg (Tonopen) and 13.23 mmHg (Icare), while the left eye IOP drops from 14.41 mmHg to 13.45 mmHg (Tonopen) and 13.17 mmHg (Icare). Conclusion: In our study, the binary differences in all time intervals were significant. When the averages in the descriptive statistics table were followed, it was seen that IOP decreased in each measurement and increased again in the last measurement taken 30 minutes after leaving the room, but remained below the initial level. The effect of HBOT on IOP lowering was statistically significant. Combined application of pressure and oxygen provides an additional drop in IOP. However there was no statistically significant difference between the study and control groups. The most significant decrease is T3 instant (after the 1st air interval). Tonopen and I-Care devices are very close to the Goldmann applanation tonometer. There is no difference between Tonopen and I-Care devices in both ambient pressure and hyperbaric environment. The devices can be used safely in high pressure environment. The hyperbaric environment does not cause calibration errors in both Tonopend and I-Care. Hyperbaric oxygen therapy may have a positive effect on intraocular pressure and progression of glaucoma by increasing tissue oxygenation.