Yasama yetkisi
The legislative power
- Tez No: 537612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KESKİNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anayasa Hukuku, Yasama Yetkisi, Yürütme Yetkisi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Anayasa Mahkemesi, Constitutional Law, Legislative Power, Executive Power, Executive Presidential Decree, Turkish Constitutional Court
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anayasa Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Devletin yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç temel yetkisinin olduğu fikri uzun süredir kabul görse de bu yetkilerin kapsamı ve bu yetkileri haiz makamlar dönemlere ve toplumlara göre farklılık göstermiştir. Bu üç yetkiden yasama, çoğunlukla“toplum hayatını belirleyen kurallar koyma faaliyeti”olarak anlaşıldığı için büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede yasama yetkisine sahip olan organ, Batı hukukunda ve Türk hukukunda ilahi egemenlik anlayışına bağlı olarak önceleri egemenin yetkisinde kabul edilse de yasama yetkisi yaşanan mücadeleler sonucunda demokratik egemenlik anlayışının yerleşmesiyle temsil yetkisini haiz parlamentolara geçmiştir. Günümüzde yasama yetkisinin genellik, aslîlik ve devredilmezlik olmak üzere üç niteliğe sahip olduğu kabul edilir. Bu nitelikler çerçevesinde yasama işlemi yapma yetkisi aslen parlamentoya ait olsa da çeşitli gereklilikler yürütme organının da bu faaliyete katılmasını zorunlu kılmıştır. Benzer şekilde anayasa mahkemeleri de yasama işlemlerinden kanunları denetlediği için yasama yetkisinde etkili olan makamlardandır.
Özet (Çeviri)
Although the idea that the state has three main powers as legislative, executive, and judicial has been accepted for a long time, the scope of these powers and the authorised branch to exercise these powers have altered according to the periods and the states. Among these powers, the legislation has great importance since it fundamentally means the activity of establishing rules that have vital effects on society. Formerly, the branch that had the authority to exercise the legislative power was the sovereign according to the common understanding of divine sovereignty. However, thanks to the understanding of democratic sovereignty which is an outcome of the struggles for human rights, this authority has been transferred to the parliaments which have the power of representation of the people. Today, the legislative power is considered to have three characteristics: the legislative power is general, primary, and undelegated. Though the parliament has the authority to make legislative acts according to these characteristics, the executive organ is obligated to participate in legislation because of some necessities. Similarly, since the constitutional courts are the authorised courts to supervise the parliament's acts, these courts have crucial effects on the legislative power.