Ortaokul matematik dersi öğretim programının üstün yetenekli öğrencilerin eğitimleri açısından öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi
The evaluation of secondary school mathematics course curriculum according to teachers' and students' views in terms of gifted students' education
  1. Tez No: 537637
  2. Yazar: TUĞBA TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEBAHAT YETİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün Yetenekli Çocuklar, MEB Matematik Dersi Öğretim Programı, Bilim ve Sanat Merkezi, Gifted Students, Ministry of National Education Mathematics Course Curriculum, Science and Art Center
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu araştırma, MEB Ortaokul Matematik Dersi Öğretim Programı'nın üstün yetenekli öğrencilerin eğitimleri açısından Bilim ve Sanat Merkezlerinde görev yapan öğretmen ve öğrenim gören öğrencilerin görüşlerine göre değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 eğitim öğretim yılında Türkiye'nin yedi bölgesinde bulunan 52 Bilim ve Sanat Merkezinde görev yapan 111 matematik öğretmeni ile Giresun Bilim ve Sanat Merkezinde öğrenim gören ortaokul düzeyindeki 19 üstün yetenekli öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçlarını öğretmenlere uygulanan“Üstün Yetenekliler Eğitim Programlarına Yönelik Öğretmen Görüşleri Ölçeği”ile öğrencilerle yapılmış yarı yapılandırılmış görüşme formu oluşturmaktadır. Öğretmenlerden elde edilen veriler SPSS 22 paket programı ile öğrencilerden elde edilen veriler nitel araştırma yönteminin içerik analiz tekniği ile değerlendirilmiş olup çalışma karma araştırma yöntemi ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda Bilim ve Sanat Merkezinde görev yapan matematik öğretmenleri, MEB Matematik Dersi Öğretim Programı'nın üstün yetenekli öğrencilerin eğitimi için uygun olduğunu düşünmektedir. Öğrencilerin büyük çoğunluğu öğretim programının içeriğin kendi seviyelerine uygun olmadığını belirtmiştir. Matematik dersi öğretim programının kendi seviyeleri için basit düzeyde olduğunu söyleyen üstün yetenekli çocuklar, matematik dersinde sıkıldıklarını, soru çözerken ilk olarak bitirdikleri için arkadaşlarını beklediklerini, başka şeyler ile ilgilendiklerini, arkadaşlarını konuşturup gürültü yaptıklarını dile getirmiştir. Bu veriler göz önüne alınarak bu çalışmada, program geliştirme uzmanlarına, öğretmenlere, kurumlara ve alandaki araştırmacılara öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to evaluate Ministry of National Education Secondary School Mathematics Course Curriculum according to the opinions of teachers who work and students who study in Science and Art Centers in terms of gifted students' education. The study group consisted of 111 mathematics teachers working at 52 Science and Art Centers which located in seven regions of Turkey and 19 gifted students at the secondary school in Giresun Science and Art Center in 2017-2018 academic year. The data collection tools of the study consisted of a semi-structured interview form conducted with the students and“Teacher Opinions Scale for Gifted Education Programs”conducted with the teachers. The data obtained from the teachers was analyzed with SPSS 22 package program and the data obtained from students were evaluated by the content analysis technique of the qualitative research method. The study was done by appying mixed research method. As a result of the current study, mathematics teachers working in Science and Art Center thought that MEB Mathematics Course Curriculum was adequate for the education of gifted students. Many of the students stated that the content of MEB Mathematics Course Curriculum was not adequate for their level. The gifted students who said that the mathematics curriculum was simple for their levels also declared that they have been bored in mathematics lesson, waiting their friends because they solved the mathematic problems earlier, being interested in other things, distracting by mading their friends talk. Taking this data into consideration, the study included suggestions for program development experts, teachers, institutions and researchers in the field.