Remisyon dönemindeki psikotik bozukluk tanılı hastalarda yalnızca antipsikotik kullananlarla antipsikotik ve duygudurum düzenleyici kullananların metabolik sendrom ve yaşam kalitesi açısından kıyaslanması
Comparison of metabolic syndrome and quality of life in patients who used only antipsychotic drug and antipsychotic combined with mood stabilization drug with psychotic disorder in remisson
  1. Tez No: 537700
  2. Yazar: NACİYE KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE ŞAHİNGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Antipsikotik ilaç, duygudurum düzenleyici, metabolik sendrom, Antipsychotic Drug, Mood Stabilization Drug, Metabolic Syndrome
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı, şizofreni ve şizoaffektif bozukluk tanısı olanlardan antipsikotik (AP) ilaç tedavisi alan (grup 1), antipsikotik ve duygudurum düzenleyici (DDD) ilaç tedavisini birlikte alan (grup 2) ve ilaç tedavisi almayan hastalardan oluşan (grup 3) grupların metabolik sendrom sıklığı ve metabolik sendrom ile ilgili parametreler açısından karşılaştırılmısıdır. Çalışmaya Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Psikiyatri polikliniğine Ekim 2017 ve Haziran 2018 tarihleri arasında başvuran şizofreni ve şizoaffektif bozukluğu tanılı 90 hasta dahil edildi. Hastalar AP ilaç kullananlar (N:30), DDD ve AP kullananlar (N:30) ve kontrol grubu yeni tanı alanlar (N:30) olarak 3 gruba ayrıldı. Gruplar metabolik sendrom varlığı, sosyodemografik özellikler, vücut kitle indeksi, bel çevreleri, kan basıncı, HDL, LDL, TG, ve açlık kan şekeri açısından karşılaştırıldı. Tüm gruptaki hastaların %33'ünde (n=30) MS varken, %67'sinde (n=60) MS saptanmadı. Yeni tanı alan gruptaki MS oranı (%26,7) AP alan grup ile AP ve DDD tedavi alan gruptan (%36,7) daha düşük olmakla birlikte, gruplar arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı değildi. Grup-2'de diastolik kan basıncı ve VKİ değerleri Grup-3'e göre istatistiksel olarak yüksekti. Grup-1'de LDL ve TG düzeyleri Grup-3'e göre istatistiksel olarak yüksek saptandı. Grup-1'de ise kolesterol değeri Grup-2'ye göre istatistiksel olarak yüksekti. Bel çevresi değerleri Grup-1 ve Grup-2'de Grup-3'e göre yüksek bulundu. Ülkemizde şizofreni hastalarında metabolik sendrom sıklığını araştıran çalışmalarda farklı ölçütler kullanılmakla beraber, metabolik sendrom sıklığı %18.9-%42.5 arasında bildirilmiş olup bizim oranlarımız bu bulgularla uyumlu çıkmıştır. Çalışmamızda, psikotik bozukluğu olan hastalarda, antipsikotik ilaç tedavisi alan hastalarda ve antipsikotik ve duygudurum düzenleyici ilaç tedavisini birlikte kullanan hastalarda metabolik sendrom oranı benzer çıkmış olup bu oran yeni tanı alan gruptaki hastalardan istatistiksel olarak anlamlı olamasa yüksek saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the metabolic syndrome frequencies and metabolic syndrome related parameters of patients with schizophrenia and schizoaffective disorder who received antipsychotic (AP) drug treatment (group 1), who received antipsychotic and mood stabilizing (MDS) drug treatment (group 2), and who don't receive drug treatment (group 3). 90 patients that diagnosed with schizophrenia and schziaffective disorder were admitted to the psychiatry outpatient clinic of Atatürk University Research Hospital between october 2017 and june 2018. Patients were divided into 3 groups that were used AP drugs, were used AP combined with MSD, and were newly diagnosed and not used any medication. Groups were compared for presence of metabolic syndrome, sociodemographic characteristics, BMI, waist circumference, blood pressure, HDL, LDL, triglycerides and fasting blood glucose levels. MS was present in 33% (n=30) of all patients and 67% (n=60) of MS was not detected in the whole group. The MS rate in the newly diagnosed group (26,7%) was not statistically significant than the groups that was used AP drugs and AP and MSD drugs. Diastolic blood pressure and BMI values in group-2 were statistically higher than group-3. LDL and TG levels in group-1 were statistically higher than group-3 and waist circumference values were higher in group-1 and group-2 than group-3. In group 1, cholesterol level was statistically higher than group 2. While metabolic syndrome frequency in schizophrenia patients is investigated using different criteria, metabolic syndrome score is reported as 18,9%-42,5% and our rates are consistent with these findings. In our study, the rates of methabolic syndrome in patients with psychotic disorders both who received antipsychotic medication and who used antipsychotic and mood stabilizing medication were higher than those who used not any medication with newly diagnosed. However, there was no statistically significant difference between the three groups.