Sağlıklı genç erkeklerde süspansiyonlu ve süspansiyonsuz yapılan push-UP egzersizlerinin karşılaştırılması
A comparison of suspension and suspension-free push-up exercise in healthy young men
- Tez No: 537743
- Danışmanlar: PROF. DR. UMMUHAN BAŞ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Süspansiyon Egzersizi, instabilite dirençli eğitimi, Push-Up, Süspansiyon Sistemi, Kuvvet eğitimi, Suspension exercise, instability resistance training, Push-Up, Suspension System, Strength training
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı sağlıklı genç erkeklerde süspansiyonlu ve süspansiyonsuz yapılan push-up (PU) kuvvetlendirme egzersizlerinin kuvvet, stabilite, dinamik denge ve güç üzerine etkisini karşılaştırmaktır. Çalışmaya gönüllü 32 sağlıklı erkek üniversite öğrencisi katılmıştır. Öğrenciler randomize olarak süspansiyonsuz PU grubu (Grup 1, n=15) ve süspansiyonlu PU grubu (Grup 2, n=17) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. PU egzersiz eğitimi haftada 2 seans olmak üzere 10 hafta süreyle yapılmıştır. Katılımcılar kuvvet için 900 PU testi, stabilite için Üst Ekstremite Kapalı Kinetik Zincir Stabilite testi (ÜEST), güç için Oturarak Sağlık Topu Atma testi (OSTAT), ve dinamik denge için Y Balans testi (YBT) ile egzersiz programı öncesi ve sonrasında değerlendirilmiştir. PU egzersiz eğitimi katılımcıların adaptasyonunun sağlanması için egzersizler ilk iki hafta düşük tekrar ve set sayısında; 3. haftadan 10. haftanın sonuna kadar ise 12 tekrar x 3 set olarak yaptırılmıştır. Grupların tedavi öncesi başlangıç paremetreleri karşılaştırıldığında sadece ÜEST'de gruplar arasında Grup 2 lehine anlamlı fark bulunmuştur (p0,05). Çalışmamızın sonuçları hem süspansiyonlu hem de süspansiyonsuz yapılan PU egzersiz eğitiminin kuvvet, stabilite, dinamik denge ve gücü geliştirdiğini göstermiştir. Eğitim yöntemlerinin birbirine üstünlüğü karşılaştırıldığında süspansiyonlu yapılan PU egzersizinin süspansiyonsuz yapılan PU egzersizine göre kas kuvvetini artırmada daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Stabilite, güç ve dinamik denge gelişimi açısından ise her iki yöntem benzer etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the effect of suspension and suspension-free push-up (PU) strengthening exercises on strength, endurance, dynamic balance and power in healthy young men. 32 healthy male college students volunteered to work. The students were divided randomly into two groups: a suspension-free PU group (Group 1, n = 15) and a suspended PU group (Group 2, n = 17). PU exercise training was held for 10 weeks with 2 sessions per week. Participants were evaluated before and after the exercise program with a 900 PU test for strength, Upper Extremity Closed Kinetic Chain Stability Test (ÜEST) for stability, Sitting Wellness Ball Test (OSTAT) for strength, and Y Balance Test (YBT) for dynamic balance. PU training training exercises to ensure adaptation of the participants in the first two weeks of low repeat and set count; From the 3rd week to the end of the 10th week, 12 repeats x 3 sets were made. When the baseline pre-treatment parameters of the groups were compared, there was a significant difference between the groups in ÜEST only in favor of Group 2 (p0,05). The results of our study showed that PU exercise training, both suspension and non-suspension, improved strength, stability, dynamic balance and strength. When comparing the superiority of the training methods, it was concluded that suspension PU exercise was more effective in increasing muscle strength than PU exercise without suspension. In terms of stability, power and dynamic balance development, both methods have similar effects.