Sakatlık riski belirlemede kullanılan saha ve laboratuvar testlerinin ilişkilerinin incelenmesi
Investigation of the relationship between field and laboratory injury risk assessment tests
- Tez No: 537782
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL UTKU ALEMDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sakatlık riski, Tek-Çift bacak, Futbol, Asimetri, İzokinetik
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Literatürde sakatlık riski belirlemede kullanılan birçok saha ve labaratuvar testi bulunmaktadır. Bu testlerin sakatlık belirlemedeki gücü ve birbirleri arasındaki ilişkilerin ortaya konması spor bilimciler ve uygulamacılar için oldukça önemlidir. Bu araştırmanın amacı, futbolcularda izokinetik kuvvet testi, dikey sıçrama testi, durarak uzun atlama testi, 3 adım atlama testi, 505 testi, 10 m ve 30 m sürat testi, FMS testi ve Y-Denge testleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışmaya amatör bir futbol takımında yer alan 20 futbolcu ( Yaş = 21,35 ± 3,03 yıl; Vücut Ağırlığı = 74,30 ± 8,87 kg; Boy = 168,06 ± 39,63 cm) katılmıştır. Birinci gün katılımcıların boy uzunluğu, vücut ağırlığı ölçümleri, sırasıyla her biri çift bacak, sağ bacak ve sol bacak olmak üzere dikey sıçrama, durarak uzun atlama ve üç adım atlama testleri gerçekleştirilmiştir. İkinci gün sırası ile FMS, sürat ve çeviklik testleri, son gün ise Y-Denge ve izokinetik kuvvet testleri gerçekleştirilmiştir. Testlerden elde edilen değerlerin normal dağılım gösterip göstermediğine Basıklık ve Çarpıklık testleri ile bakılmış, -2 ile +2 arasındaki değerler normal dağılım göstermiş olarak kabul edilmiştir. Elde edilen değerler arasındaki ilişkilere Pearson ve Spearman (parametrik varsayımlar gerçekleşmez ise) korelasyon testleri ile bakılmıştır. Yapılan inceleme sonucu farklı testlerden elde edilen asimetri değerleri arasında ilişki tespit edilemezken, çift bacak yapılan patlayıcı kuvvet ve sürat testlerinin birbirleriyle 0,56 ile 0,85 arasında ilişki gösterdiği tespit edilmiştir. Buna ek olarak FMS testi medyan değeri üstünde ve altında (Sırası ile ort = 6,22 ± 0,661; ort = 5,60 ± 0,552) olan sporcuların karşılaştırılması sonucu, sadece 3 adım atlama test performansının iyi grup lehine olduğu, diğer testler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar ışığında asimetri belirlemede kullanacak testin yönünün ve hızının branşın gereksinimlerine göre seçilmesi gerektiği ve sıçrama testlerinin sakatlık riski tespiti için uygun olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
There are many laboratory and field injury risk tests and determination of power of these tests and examination of relationships between each others are important for sport scientist and practitioner. The aim of this study was to determine the relationships between isokinetik tests, vertical jump tests, standing long jump tests, 3 hop jump tests, 505 agility tests, 10 m and 30 m sprint tests, Functional Movement Screen (FMS) test and Y-Balance tests performance in soccer players. 20 soccer players were participated in this study voluntarily ( Age = 21,35 ± 3,03 year; Body mass = 74,30 ± 8,87 kg; Height = 168,06 ± 39,63 cm). First day of the study, followed by antropometric measurements, unilateral and bilateral jump tests were performed. Second day of the study, FMS, sprint and agility were performed. The last day of the study, players performed isokinetic and Y-Balance tests. The normality of the results were determined by using skewness and Kurtosis tests ( between -2 and +2). Pearson and Spearman correlation tests were used. According to results while there is no relationships between asymetry results of the tests, the relationships were found between bilateral jump tests and sprint tests (from r=0,56 to r=0,85). In light of these results, the speed and direction of the tests should be selected according to demands of the sports and also jump test could be usefull tool for determinetion of injury risk.