Düzce ilindeki üniversite mezunu gebelerin egzersize yönelik tutumlarının belirlenmesi
Determination of exercise attitudes of pregnant women living in Düzce WHO graduated from university
  1. Tez No: 537997
  2. Yazar: SEVGİ AÇARİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER SİVRİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Gebe, Egzersiz, Tutum, Pregnant, Exercise, Attitude
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırma, Düzce ilinde yaşayan üniversite mezunu gebelerin egzersize yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada gebelerin, gebe kalmadan önceki ve gebelik sürecindeki egzersiz yaklaşımları incelenmiştir. Araştırmamızın evrenini Düzce ilindeki üniversite mezunu gebeler, örneklemini ise Düzce ilindeki üniversite mezunu 10 gebe oluşturmaktadır. Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan olgu bilim metodu kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Yüz yüze görüşmeler, farklı meslek gruplarından ve gebeliklerinin farklı dönemlerinde olan üniversite mezunu gebelerle gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde NVIVO 11 istatistik programından yararlanılmıştır. Egzersizin sağlıkları için faydalı olduğunu düşünmelerine rağmen, katılımcıların gebe kaldıktan sonra egzersizden uzak durma eğilimde oldukları tespit edilmiştir. Uzman doktorların egzersize yönlendirmemesi sebebiyle, gebeliklerinde herhangi bir problem yaşamayan gebelerin de egzersizden uzak durdukları tespit edilmiştir. Sonuç olarak, üniversite mezunu gebelerin gebelik öncesi ve gebelik sürecindeki egzersiz tutumlarının farklı olduğu görülmüştür. Erken yaşlardan itibaren sporla bir şekilde ilgilenen ve gebelik öncesinde spor yapan kadınların, gebe kaldıktan sonra çeşitli sebeplerle egzersiz yapmadıkları tespit edilmiştir. Egzersizin faydalarına inanmalarına rağmen gebelik dönemini gebe kalmadan önceki yaşamlarından daha az aktif geçirmektedirler.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the exercise attitudes of pregnant women living in Düzce who graduated from university. In this study, exercise approaches before and during pregnancy were examined. The universe of our study is the university graduates pregnant women and the sample is 10 university graduate pregnant women who lives in Düzce. The case science method, one of the qualitative research designs, is used in this research. A semi-structured interview form was used In the gathering of the data. Face-to-face interviews were conducted with university graduates who were in different professional groups and different periods of their pregnancy. The analysis of the data utilized the NVIVO 11 statistical program. Although participants thought that they were useful for their health, they were found to have experienced various fears. Because of these fears and the fact that specialist doctors do not direct them to exercise, it has been determined that pregnant women who have no problems in their pregnancies are also away from exercise. As a result, it was seen that the pre-pregnancy and the gestational period exercise attitudes of university graduates were different. It has been found that women who are interested in sports and early sports since early ages have been away from exercise for various reasons after conception. Although they believed in the benefits of exercise, they did not exercise during pregnancy.