Ak sözcüğünün tarihî ve çağdaş Türk lehçelerindeki kullanımları
The use of the ak dictionary in history and contemporary Turkish dialects
- Tez No: 538049
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Ak sözcüğünün Türk lehçelerindeki kullanımları, Ak sözcüğüne yüklenen anlamlar, White, Uses of White as a word in Contemporary Turkısh Dialects, Meanings of White Lecturer/
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
“Ak Sözcüğünün Tarihî ve Çağdaş Türk Lehçelerindeki Kullanımları”adlı çalışmamızda ilk olarak renk sözcüğünün sözlüksel tanımları üzerinde durulmuştur. Renk olgusuna mesleki ve bilimsel bakış açısı ve renk adlarının dil açısından Türkçenin söz varlığında ne gibi anlamlar ifade ettiği açıklanmıştır. Ak sözcüğünün Türk kültüründeki yeri ve önemi büyüktür. Sözcüğün eski Türklerde hükümranlık sembolü olduğu, Batı'nın sembol rengi olduğu, devlet adı, deniz, ırmak adlarında kullanılmış olduğunu, hatta toplum içinde kategori farklılıklarının göstergeleri olabildiğini belirledik. Çalışmamızda Türklerin en eski çağlarından günümüze kadar bu sözcüğün kullanımları üzerinde durulmuş, bu renge yüklenen çeşitli anlamlar gösterilerek ele alınmış ve ayrıca edebî eserlerden örnekler verilerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Primarily, lexical definitions of colour as a word are emphasized in the dissertation,“ The history of White as a word and Its Uses in Contemporary Turkısh Dialects”. In addition, occupational and scientific aspects of colour facts and what kind of names of colour in terms of language in Turkısh vocabulary are explained. The place and importance of White as a word is at high-level in Turkish Culture. White has been used as symbol of the sovereign in old Turkish people, symbol colour of west countries, name of country, sea, river and even showings of different categories in society are determined. In our study, amount of uses of this word since time immemorial is expressed and various meanings of this colour are shown. Besides, it is evaluated that examples from literary works are given.