Bürokratik yapının ve işleyişinin çalışanların motivasyonu üzerine etkisi - Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde bir uygulama
The effect of bureaucratic structure and operation on the motivation of employees - Karamanoğlu University of Mehmetbey
  1. Tez No: 538083
  2. Yazar: FATMA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİFE PEKKÜÇÜKŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, İş Tatmini, Motivasyon, Verimlilik, Yönetim, Bureaucracy, Job Satisfaction, Motivation, Productivity, Management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bürokrasi; iş bölümü, otorite, hiyerarşi, yazılı kurallar, yazışmalar ve faaliyetlerin arşivlenmesi, kurum yapısının ön planda olduğu disiplin içerisinde yürüyen bir örgüt biçimi olarak tanımlanmaktadır. Bu anlamda bürokrasinin gerek kamu sektöründe gerekse özel sektörde oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu nedenle bürokratik yapı, içinde yer alan çalışanların sorumluluklarını ve kendilerine tanımlanan işi verimli ve doğru bir şekilde yerine getirebilmelerini sağlamada motivasyonla doğru orantılı bir ilişki kurmaktadır. Motivasyon ise; belirlenen bir amaca ulaşmak için kişilerin kendi iradeleri ile belirli bir hedef doğrultusunda hareket etmeleri olarak ifade edilebilir. Çalışanların motivasyonunu olumlu ya da olumsuz etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Çalışanların bürokratik sistem içerisinde motivasyon durumlarının ele alındığı bu çalışmada, bürokrasi ve motivasyonu olumlu ve olumsuz etkileyen durumlar ve faktörler belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada öncelikli olarak literatür taraması yapılarak konu birçok yönden açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra ise anket tekniği kullanılarak kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen 400 akademik ve idari çalışanla ilgili veriler toplanmıştır. Çalışmada elde edilmiş olan veriler SPSS paket programlar yardımıyla analiz edilmiştir. Toplanan verilerin analizi sonucunda; üniversitedeki akademik ve idari personelin motivasyon düzeylerinin yüksek olduğu ve unvan, yaş, gelir düzeyi ve eğitim düzeyinin motivasyonla anlamlı bir ilişkisinin olduğu ancak ödüllendirme sistemi konusunda kurumun olumsuz bir yaklaşımının olduğu ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bureaucracy; division of labor, authority, hierarchy, rules, correspondence, and archiving of activities, walking in the organisation of the institutional structure is defined as a form of discipline is in the foreground. In this sense, the bureaucracy in both the public sector and the private sector has a very important place. For this reason, it establishes a direct relationship with motivation in ensuring that the employees within the bureaucratic structure can fulfill their responsibilities and work efficiently and accurately. In this context, the motivation is; In order to achieve a defined purpose, we can express that people act in accordance with a specific goal with their own will. Due to many factors, the motivation of employees is positively and negatively affected. In this study, in which we examine the motivation status of the employees within the bureaucratic system, the factors and factors that affect the bureaucracy and motivation positively and negatively are tried to be determined. In this study, it has been tried to explain the subject in many ways. Afterwards, data about 400 academic and administrative staff, which were determined by using sampling method, were collected by using survey technique. The data obtained in the study were analyzed by SPSS packet programs. As a result of analysis of collected data; The academic and administrative staff of the university has high motivation levels and it has been found out that the title, age, income level and education level have a significant relationship with motivation. In addition, it is stated that the institution has a negative approach regarding the reward system.