Orman ürünleri sanayi işletmelerininyapısal analizi: Kocaeli örneği
Structural analysis of forest products industry enterprises: Example of Kocaeli
  1. Tez No: 538095
  2. Yazar: TANSU KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA SEVİM KORKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, İşletme, Wood Products, Forestry and Forest Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme, Kocaeli, Orman ürünleri sanayi, Yapısal analiz, Business, Forest products industry, Kocaeli, Structural analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Orman ürünleri sanayisi, odunu hammadde olarak kullanan ve kereste, diğer odun, mobilya, kâğıt hamuru, kâğıt ve kâğıt ürünleri alt bölümlerini içeren sanayi olarak tanımlanır. Günümüz teknolojisi ve her geçen gün artan rekabet koşullarının da etkisi ile her sanayide olduğu gibi orman ürünleri sanayisinde de problemler yaşanabilmektedir. Yapılan bu çalışma ile orman ürünleri sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin mevcut durumunu belirlemek, yaşadıkları sorunları analiz etmek, sorunlara çözüm yolları bulmak ve gelecekteki hedeflerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla, Kocaeli ilinde orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren işletmeler çalışmanın kapsamını oluşturmaktadır. Katılımcı işletmeler tam kapasite çalışamama durumlarını finansman yetersizlikleri, enerji pahalılığı, hammadde yetersizlikleri gibi nedenlere bağlamışlardır. Bunun yanı sıra işletmelerin büyük çoğunluğu teknolojiyi yakından takip ettiklerini bunun için farklı araştırma ve geliştirme birimlerinden yararlandıklarını ve gelecekteki hedeflerinin büyümek ve gelişmek yönünde olduğunu belirtmişlerdir. İşletmeler yaşadıkları bu sorunlar karşısında devlet destek ve teşviklerin arttırılması gerektiğini, sektör ile ilgili yeni mezun olmuş veya yeni mezun olacak genç mühendislere örnek olabilmek ve yol göstermek adına sektörle ilgili daha fazla bilgi edinecekleri ve kendilerini eğitecek faydalı seminerlerin yapılması gerektiğini ileri sürmüşlerdir. Ayrıca işletmeler sektörün her zaman ihtiyaç duyulan, müşteri odaklı, ürün çeşitliliği ve talep fazlalığı gibi olumlu yönlerinin olduğunu ve bunun yanı sıra kalifiye eleman yetiştirilememe, yerli hammadde temininin zor ve pahalı olması ve dışa bağımlılık gibi de olumsuz yönlerinin olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Forest products industry involves industries which use wood as the raw material as well as the subcategories of timber, other wood products, furniture, paper-mache, paper and paper products. There are certain problems encountered in the forestry products industry just like any other industries as a result of today's technology and ever-increasing competition conditions. This study aims to identify the current situation of enterprises in wood products industry; also to analyze the encountered problems, find solutions to them and set targets for the future. The scope of the study covers enterprises working in forestry products in Kocaeli Province to that end. Participating establishments listed reasons of not operating at full capacity as lack of finance, high cost of energy, insufficient raw material. Majority of them indicated that they monitor technology closely and benefit from different R&D units and they have the target to grow as an establishment and improve their activities. Establishments asserted that, the government should increase the support and incentives mechanism and deliver seminars which will be beneficial to set examples and provide guidance to new graduates and candidate engineers about the sector and train them to solve these problems. They also specified the strength of the sector as relevance as in being needed all the time, customer orientedness, product range and high level of demand; and weaknesses as lack of qualified personnel training, difficult and costly provision of raw material, dependency of foreign sources.