A preliminary classification of Sauzini
Sauzini dilinin ön sınıflandırması
- Tez No: 538129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONEL BOSNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Sauzini, Iranian Languages, Indo-European Language Family, Comparative Linguistics, Glottochronology, Phonetic Equvalences
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Kastamonu'nun Yeşilova beldesinde, yaklaşık 1000 kişilik bir nüfus tarafından konuşulan Sauzini, bugüne kadar hakkında hiçbir çalışma yapılmamış bir konuşma dilidir. Yazılı herhangi bir kaynağın, materyalin bulunmadığı bu dilin varlığını sürdürmesi, Sauzini dil topluluğunun kapalı bir toplum yapısına sahip olması, diğer toplulukların kültürleriyle etkileşiminin sınırlı kaldığı izole bir ortamda yaşaymayı tercih etmiş olmasıyla açıklanabilir. Ancak kapalı bir toplum yapısına sahip olmaları, dillerinden haberdar olmayı da zorlaştırmıştır. Bu çalışma da Sauzini'nin basit bir sınıflandırması ile dilsel konumunun saptanması ve kayıt altına alınması hedeflenmiştir. Sauzini dilinin genel tipolojik yapısı dahil olmak üzere, temel dilbilimsel özelliklerinin ana hatlarının belirlendiği çalışmada, bu dilin Hint-Avrupa dil ailesinin İran Dilleri kolunun bir parçası olduğu ortaya konarak, bu diller arasındaki konumu sorgulanmaktadır. Karşılaştırmalı dilbilimin“glottostatistik”ve“glottokronoloji”yöntemlerinin benimsendiği bu çalışmada, Hint-Avrupa dil ailesinden Germen Dillerine mensup İngilizce ve İran Dillerinin Batı-İran dillerine mensup, ikisi Kuzey-Batı, ikisi Güney-Batı olmak üzere dört dil ile Sauzizi dili, Swadesh Listesi temelinde karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgular, Sauzini dilinin bu dillerle ortak sözcük bakımdan yakın bir ilişki içinde olduğunu, bununla birlikte ses denklikleri bakımından onlardan ayrışan önemli sayıda özelliklerin bulunduğunu göstermektedir. Zazaca ve Kurmançiden daha sonra ama Farsça ve Bahtiyari dilinden daha önce bir tarihte Batı-İran dillerinden ayrılmış olan bu dilin, bağımsız bir dil grubunun mensubu olduğu ileri sürülmektedir. Anahtar Kelimler: Sauzini, İran dilleri, Hint-Avrupa Dil Ailesi, Karşılaştırmalı Dilbilim, Glottokronoloji, Fonetik Denklikler.
Özet (Çeviri)
Sauzini which is spoken by approximately 1000 inhabitants in the Yesilova town in Kastamonu is a spoken language which has not been studied up to now. The existence of this language which has no any written materials or sources can be explained by having a closed society and their pereference of living as an isolated society that is far away from other cultures. Nevertheless having a closed society also makes to be informed about their language difficult. In this study, by making a preliminary classification of Sauzini, its placement in linguistics study and making a record about this language are aimed at. In this study, it is purposed to question the place of Sauzini by comparing it with Indo-European languages by revealing that Sauzini is an Indo-European language and make an overall linguistic outline which also includes typological classification of Sauzini. In this thesis glottostatistic and glottochronologic methods are adopted and Sauzini is compared with English which is the member of Gernmanic Laguages of Indo-European Language family, and four Iranian languages which two of them are from Northwestern and the other two are from Southwestern based on Swadesh word list. The results obtained show that Sauzini has close relation with these languages acoording to the common words furthermore it also has numerous different features according to the phonetic equvalances. It is allaged that Sauzini is a part of independent language group which sperated from West-Iranian languages in a date after Zazaki and Kurmanji but before Persian and Baḵtiāri.