Bankalarda uygulanan mali analiz teknikleri ve bir uygulama
Financial analysis techniques applied in banks and case study
  1. Tez No: 538156
  2. Yazar: FERHAT ALTUNKILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ÜÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mali Analiz, İstihbarat, Kredi Süreçleri, Rasyo Analizi, Aktarma ve Arındırma, Financial Analysis, Intelligence, Credit Processes, Ratio Analysis, Balance/Income Sheet Adjusments
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Banka ve diğer kredi veren kuruluşlar işletmelere kredi verirken işletmelerin gerçek finansal durumlarının tespiti ve geleceğe dönük eğilimlerin tahmini için mali analiz tekniklerine ve araştırma yöntemlerine başvurmaktadır. Ancak kullandırılan kredilerin geri dönüşlerindeki sıkıntılar, yapılan uygulamaların, araştırmaların ve değerlendirmelerin neticesinde elde edilen sonuçların her zaman gerçeği yansıtmadığını ve güvenilir sonuçlar vermediğini göstermektedir. Bu nedenle kredi süreçlerinde firmalar incelenirken, mali tabloların gerçeğe uygun ve güvenilir olması için mali analist olarak görev alanlar, öncelikle aktarma ve arındırma işlemlerini yapmaktadır. Bu çalışmada bankalarda uygulanan mali analiz tekniklerinin neler olduğu ve nasıl uygulandığı, bankalardaki mali tahlil ve istihbarat süreçlerinin nasıl işlediği anlatılmıştır. Plastik ambalaj sektöründe faaliyet gösteren iki firmanın konsolide mali verileri baz alınarak örnek bir mali tahlil çalışması yapılmıştır. Sonuç olarak bankalardaki kredi analiz süreçlerinin ve finansal tablolarla ilgili aktarma arındırma işlemlerinin olumlu ve olumsuz yönleri ile ilgili olarak yorumlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The banks and other lending institutions use financial analysis techniques and research methods to determine the true financial position of the companies and estimate future trends when giving loans to the companies. However, the difficulties in the repayment of loans show that results obtained from the applications, researches and evaluations do not always reflect true and reliable results. For this reason, those who work as financial analysts make adjustments to financial statements before analyzing the firms as a part of the credit processes, so that the financial statements are fairly presented and more reliable. In this study, financial analysis techniques used by banks and their application are examined and the financial analysis and intelligence processes in banks are explained. A sample financial analysis study was conducted based on the consolidated financial data of two firms operating in the plastic packaging sector. As a result, comments on the benefits and drawbacks of credit analysis processes and financial statement adjustments in banks were made.