The effect of flooring systems on the cost of educational buildings
Eğitim binalarının inşaat maliyetlerine döşeme sistemlerinin etkisi
  1. Tez No: 538214
  2. Yazar: ZAKARIYA ZEYAD IBRAHIM HABASH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kirişli döşeme sistemi, Kirişsiz döşeme sistemi, dişli döşeme sistemi, Sismik, Yapı, Solid flooring system, Flat flooring system, Ribbed flooring system, Seismic, Structure
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Büyük sismik bölgede inşa edilen yapılar, insanların yaşamını deprem durumunda koruyabilmeli veya en azından insanların yaşamını yitirmesine yol açmayan deformasyonlara maruz kalmalıdır. Yapısal yatak sistemi tasarlanırken, deprem meydana geldiğinde yapıya yüklenecek yüklerin belirlenmesi ve bu deprem yüklerine göre doğru tasarım yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda ekonomik olmak da göz önünde bulundurulmalıdır. Açıkçası, döşeme sistemlerinin seçilme tipinin deprem davranışı, taşıyıcı sistem seçimi ve maliyeti üzerinde etkisi olacaktır. Aynı zamanda, herhangi bir yapının inşasında ve tasarımında maliyet ve ekonomi çok önemli faktörlerdir. Bu çalışmanın amacı, yapısal döşeme sistemlerinin inşaat maliyetine etkisini araştırmaktır. Bu nedenle, bu çalışmada, kirişli döşeme sistemi, kirişsiz döşeme sistemi ve dişli döşeme sistemi, daha sonra tüm analiz ve yapısal tasarım hesaplamaları ve miktar hesabı olmak üzere üç tip döşeme sistemi seçilmiştir. dört farklı okul için farklı açıklıklar ve farklı mimari tasarımlar (8, 16, 24 ve 32 sınıf okul binaları) yapılmıştır. Bu okullar için yapısal tasarımlar, Türk Deprem Yönetmeliği 2007'de belirtilen dört tip sismik bölgede (1., 2., 3. ve 4. sismik bölgeler) ve dört tür toprakta (Z1, Z2, Z3 ve Z4) incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, yapılarda kullanılan beton, kalıp ve demir miktarlarını bilmek ve ekonomik etkilerini bilmek. Bu çalışma 5 bölümden hazırlanmıştır. Giriş ve amaç ilk bölümde açıklanmıştır. İkinci bölüm, bu çalışmaya referans olarak alınan makaleler ve tezler için literatür taramasıdır (kaynak arastirmasi). Üçüncü bölüm, bu çalışmada kullanılan materyaller ve analiz yöntemidir. Dördüncü bölüm, her model için yapısal malzemenin sonuçlarını ve miktarlarını gösterir ve kalıp, beton ve demir için her model için bir miktar fatura yapar. Beşinci bölüm, bu çalışmanın sonucu ve önerileridir.
Özet (Çeviri)
The structures that construct in the major seismic zone, should be able to protect people life in earthquake situation or at least to suffer deformations that do not lead to loss of people life. While designing the structural bearing system, it is necessary to determine the loads that will be loaded on the structure when earthquakes occur and make accurate design according to these earthquake loads. At the same time, being economic should be taken to consideration. Obviously, the selecting type of flooring systems will have effects on earthquake behavior, carrier system selection, and cost. At the same time, cost and economy are very important factors in constructing and designing any structure. The aim of this study is to investigate the effect of the structural flooring systems on the construction cost. So, in this study, three types of flooring systems are selected which are solid flooring system with beams, flat flooring system without any beams or drop panel, and ribbed flooring system, then all calculations of analysis and structural design, and the bill of quantity for four different schools having different spans and different architecture designs (8, 16, 24, and 32 classroom's schools buildings) are made. Structural designs for these schools are analyzed in four types of seismic zones (1st, 2nd, 3rd, and 4th seismic zones) and four types of soil (Z1, Z2, Z3, and Z4) that are mentioned in Turkish Earthquake Code 2007. The objective of this study is to know the quantities of concrete, formwork, and steel that are used in structures, and to know their economic impact. This study has been prepared from 5 chapters. The introduction and the purpose are explained in the first chapter.The second chapter is the literature review for articles and thesis that are taken as a references for this study. The third chapter is the materials and the method of analysis that is used in this study. The fourth chapter show the results and quantities of structural material for every model and make a bill of quantity for every model for formwork, concrete, and steel. The fifth chapter is the conclusion and recommendations of this study.