Spor yöneticilerinin öz yeterlilik inancı ve öz liderlik inançları ile yönetsel yetkinlik düzeyleri arasındaki ilişkilerde kariyer tatmininin aracılık rolü
The mediating role of career satisfaction in relations self-efficacy self-leadership beliefs and managerial competence levels of sports managers
  1. Tez No: 538392
  2. Yazar: ÖMÜR FATİH KARAKULLUKÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜRSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor yöneticisi, öz yeterlilik inancı, öz liderlik, yönetsel yetkinlik, kariyer tatmini, Sport manager, self-efficacy, self-leadership, managerial competence, career satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma, Spor Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında görev yapan spor yöneticilerinin öz yeterlilik inancı ve öz liderlik inançları ile yönetsel yetkinlik düzeyleri arasındaki ilişiklerde kariyer tatmininin aracılık rolününün incelenmesi amacıyla ele alınmıştır. Araştırmaya, Spor Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında halen görev yapan spor yöneticileri arasından tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 303 spor yöneticisi gönüllü olarak katılmış ve araştırmada kullanılan anket formu Spor Genel Müdürlüğünce onaylanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmaya katılanların öz yeterlilik inancı inançlarını belirlemek amacıyla Yıldırım ve İlhan (2010) tarafından geliştirilen“Genel Öz yeterlilik inancı Ölçeği araştırmaya katılanların kariyer tatmin düzeylerini belirmek amacıyla, Vatansever (2008) tarafından geliştirilen ”Kariyer Tatmin Ölçeği“, araştırmaya katılanların öz liderlik düzeylerini belirmek amacıyla Tabak ve diğerleri (2013) tarafından geliştirilen ”Öz Liderlik Ölçeği“ ve araştırmaya katılanların yönetsel yetkinlik düzeylerini belirmek amacıyla, Çetinkaya (2009) tarafından geliştirilen ”Yönetsel Yetkinlik Ölçeği" kullanılmıştır. Ayrıca, araştırmanın amacına uygun olarak hazırlanan 12 soruluk kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Basit doğrusal regresyon analizi sonuçlarına göre, öz yeterlilik inancının, öz liderlik inancı üzerinde azaltıcı yönde; öz yeterlilik inancının, kariyer tatmin duygusu üzerinde artırtıcı yönde; kariyer tatmin duygusunun yönetsel yetkinlik algısı üzerinde azaltıcı yönde etki ettiği ve öz liderlik inancının ise kariyer tatmin duygusu üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Öz yeterlilik ve öz liderlik inancının kariyer tatmini duygusu ve yönetsel yetkinlik algısı üzerindeki doğrudan etkileri, öz liderlik inancının kariyer tatmini duygusu üzerindeki etkisi hariç diğer ilişiklerde anlamlı olduğu görülmektedir. Kariyer tatmini duygusunun yönetsel yetkinlik algısı üzerindeki etkisi ilk modelde anlamlı değilken; ikinci modelde anlamlı olduğu ve kariyer tatmini duygusunun düşük oranda kısmi aracı etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the mediating role of career satisfaction in the corellations between the self-efficacy, self-leadership beliefs and managerial competence levels of sports managers working in the headquarters and provincial offices ofthe General Directorate of Sports. 303 sports managers were selected by random sampling method among the sports managers who still work in the central and provincial offices of the General Directorate of Sports. Participation in the research was voluntarily and the questionnaire used in the research was approved by the General Directorate of Sports. In order to determine the self-efficacy beliefs of the participants in the survey, the“General Self-Efficacy Scale”developed by Yıldırım and İlhan (2010) was used,“Career Satisfaction Scale”developed by Vatansever (2008) was used in order to determine career satisfaction levels of the participants in the survey,“Self-Leadership Scale”developed by Tabak et al. (2013) was used in order to determine the self-leadership levels of participants in the survey and the“Managerial Competence Scale”developed by Çetinkaya (2009) was used in order to determine the managerial competence levels of those who participated in the research. In addition, a questionnaire of 12 personal information items , which was prepared in accordance with the purpose of the research, was used. According to the results of the research, using simple linear regression, it was concluded that self-efficacy belief had a diminishing/negative effect on the self-leadership belief and a strengthening/positive effect on the career satisfaction feeling. On a similar corelation, career satisfaction feeling had negative effect on the managerial competence perception and self-leadership belief had no meaningful corelation on career satisfaction feeling. Direct effect of self-efficacy belief and self-leadership belief on career satisfaction feeling managerial competence perception, except the effect of self-leadership on career satisfaction feeling, seems reasonable and meaningful in corelations. The effect of career satisfaction feeling on managerial competence feeling was not meaningful in the first model but, on the contrary, it was concluded in the second model that it is meaningful and career satisfaction feeling has a low ratio partial effect on managerial competence feeling.