The evaluation of managers' and staff's perceptions on providing accessibilty towards determination and satisfying handicapped tourists' needs
Engelli turistlerin ihtiyaçlarının belirlenmesi ve karşılanmasına yönelik konaklama işletmeleri yönetici ve çalışanlarının erişilebilirliğin sağlanması ile ilgili görüşlerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 538409
  2. Yazar: ŞEYDA SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Erişilebilir Turizm, Erişilebilirlik, Algı, Turizm, Engelli Turizmi, Accessibility, Tourism, Perceptions, Accessible Tourism, Handicapped Tourism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Erişilebilirlik hem fiziksel, hem psikolojik, hem politik hem de felsefi yönleri kapsayan geniş bir kavram olsa da, erişilebilirlik teriminin ideal olarak anlamı daha geniş çerçevede ele alınmalıdır. Başka bir deyişle, terimin anlaşılması özellikle erişilebilir turizm açısından, sadece belli başlı engel türleri açısından ele alındığı düşünüldüğünde bu tez çalışmasının amacı erişilebilirlik, erişilebilir turizm ile engelli turistlerin ve otel yöneticilerinin ve çalışanlarının algıları arasındaki ilişkiye bakmaktır. Tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, turizmin tanımı, turizm türleri, etkileri ve turizmin arka planı, erişilebilir turizm, erişilebilir turizm engelleri, engelli turistlerin ve otel yöneticilerinin ve çalışanlarının erişilebilir turizmdeki yeri ve etkileri, erişilebilir turizme dahil olan engelli türleri ve engelli turistler için farklılıklar veya ek olanaklardan oluşmaktadır. İkinci bölümde, veri toplama ve analiz süreçleri dahil olmak üzere tez sürecinde izlenilen yol tartışılmıştır. Tezin üçüncü bölümünde, 20 yönetici ve personel ile yapılan nitel analizin sonuçları ile 211 yönetici ve personel ve 305 engelli turist ile yapılan nicel analizlerin sonuçları ortaya konmuştur. Dördüncü bölüm literatür de yapılan araştırmalar ve tartışmalardan ve beşinci Bölüm ise sonuç ve gelecekte yapılacak çalışmalar için faydalı önerilerden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although accessibility is a broad concept encompassing both physical, psychological, political and philosophical aspects, the meaning of the term accessibility ideally should be understood from the context it appears in. In other words, the understanding of the term is often limited to being linked to physical impairment and physical handicaps - especially in regard to accessible tourism. By looking into the relationship between accessibility, accessible tourism and handicapped tourists' and managers' and staff's perceptions, this thesis consists of four chapters. The first chapter consists of four parts in which definition of tourism, tourism types, impacts and background of tourism, accessible tourism, barriers for accessible tourism, place of handicapped tourists and managers and staff in accessible tourism, varieties of handicapped types that are included in accessible tourism and difficulties or additional facilities for the handicapped tourists are discussed. In the second chapter the path of the thesis is discussed including data collection and analysis processes. Third Chapter of the thesis reveals the results and relations of the qualitative analysis conducted with 20 managers and staff and quantitative analysis conducted with 211 managers and staff and 305 handicapped tourists. Fourth chapter of the thesis includes discussion with the help of researches conducted previously. Last and fifth chapter reveals the conclusions and implications for practice part to enlighten the future research.