Zimbabve'de iki partinin medya çercevelemesi: The Herald ve Daily News gazetelerinde bir vaka incelemesi
Framing analysis of two political parties in Zimbabwe : A case study of The Herald and Daily News
  1. Tez No: 538466
  2. Yazar: LORRAINE KADYE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT GÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Journalism, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Çerçeveleme, Çerçeveler, Herald, Daily News, Emmerson Mnangagwa ve Nelson Chamisa, Framing, Frames, The Herald, Daily News, Emmerson Mnangagwa and Nelson Chamisa
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Zimbabve'nin 30 Temmuz 2018'deki seçimleri, ülkenin 1980'de bağımsızlık kazanmasından bu yana tüm önceki seçimleri aşan medyanın dikkatini olağanüstü bir biçimde çekti. Bu makale, siyasi aktörlerin, Zimbabve gazetelerinde, devlete ait, Herald ve özel sektöre ait Daily News temsil edilmesini, basının normatif rolleri ile fiili uygulamalarının arasındaki uyumsuzluğu daha iyi anlayabilmek amacıyla analiz etmektedir. Basın, bir seçim sırasındaki ana bilgi kaynağıdır ve seçmenleri kamuoyu ve algılarını etkileyerek belirli bir şekilde oy kullanmaya yönlendirebilir.“İlgili haberleri”seçerek, diğerlerini bastırırken veya küçümserken belli konulara vurgu yaparak gerçeklik oluşturur. Bu çalışma, belirli çerçevelerin kullanılması yoluyla Herald ve Daily News'in Zimbabve'deki Temmuz 2018 seçimlerinden 15 gün önce ve 15 gün sonraki süre boyunca iktidarını nasıl meşrulaştırdığını ya da zayıflattığını keşfetmek için çerçeveye yapısalcı bir yaklaşım getiriyor. Bu nitel çalışma, iki liderin hem parti hem de ulusal düzeyde liderliği hakkında bilgi içeren iki gazeteden kasten örneklenen gazete hikayelerinden faydalanmaktadır. Veriler, iki gazetenin çevrimiçi arşivleri aracılığıyla toplandı ve içerik analizi ile analiz edildi. Rapor, gazetecilerin bilinçli veya bilinçsizce kullanabileceği çerçevelerin, faaliyet gösterdikleri kültür ve söylemsel uygulamalara ve belirli tarihsel dönemlere dayandığını savunuyor. Benzer çerçeveler, iki farklı gazete tarafından siyasi liderleri meşrulaştırmak veya yetki vermek için kullanılabilmektedir. Aynı şekilde, aynı uçları elde etmek için farklı çerçeveler kullanılabilmektedir. Her iki gazete de benzer çerçeveler kullanmıştır; bu, ana siyasi liderlerin, seçimlerden sonra şiddetin, siyasi partilerin ekonomik iyileşmeye ve ilerlemeye hükmedilmeye uygun olmamalarının temsilidir. Seçilen çerçevelerden“benzersiz liderlik”yalnızca The Herald tarafından kullanılmıştır. Daily News ayrıca Zec'in özgür ve adil seçimler yapmadığını belirten çerçeveler de kullanmıştır.
Özet (Çeviri)
Zimbabwe's elections of 30 July 2018, attracted phenomenal media attention surpassing all previous elections since the country gained independence in 1980. This paper analyses the representation of political actors in two Zimbabwean newspapers namely, the state owned, The Herald and the privately owned Daily News, in order to understand better the mismatch between the normative roles of the press and actual practices. The press is the main source of information during an election and can sway the electorate to vote in a certain way by influencing public opinions and perceptions. It constructs reality by selecting 'relevant news', accentuating certain issues while suppressing or downplaying others. This study takes a constructionist approach to framing in order to explore how through the employment of certain frames The Herald and the Daily News legitimised or delegitimised the political leadership of Emmerson Mnangagwa and Nelson Chamisa 15 days before and 15 days after the July 2018 elections in Zimbabwe. This qualitative study makes use of purposively sampled newspaper stories from the two newspapers that contain information about the leadership of the two leaders both at party and national level. Data was gathered through online archives of the two newspapers and analysed through content analysis. The paper argues that frames available to journalists consciously or unconsciously are rooted in the culture and discursive practices in which they operate, and in specific historical periods.Similar frames can be used by two different newspapers to legitimise or delegitimise political leaders. Likewise different frames can be used to achieve the same ends. Both newspapers used similar frames, that is representation of main political leader, Violence after elections ,unsuitability of the political parties to rule ,economic recovery and progress. Only one frame; unparalleled leadership was exclusively used by The Herald. The Daily News also used the frame of Zec inability to run free and fair elections exclusively.