21. yüzyılda Türkiyede kamu yönetiminin denetiminde reform(Kamu Denetçiliği Kurumu örneği)
Reform in the supervising of public administration in Turkey in 21. century (Public Supervising Institution example)
  1. Tez No: 538502
  2. Yazar: EMRAH CENGİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE YILDIZ ÖZSALMANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Denetçiliği, Ombudsman, Kamu Denetçiliği Kurumu, Denetim, Public Supervising, Ombudsman, The Institution of Public Supervising, Audit
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
İdarenin keyfî uygulamalarda bulunmaması, hukuka uygun davranması, halkın istek ve şikayetlerini dikkate alması, yönetilenlerin haklarını çiğnememesi gibi amaçlarla, ilk devlet oluşumlarından itibaren çeşitli yollarla idarenin denetlenmesi önemli bir konu olarak görülmektedir. İdarî denetim, yargı denetimi, kamuoyu denetimi gibi denetim türleri, idarenin denetlenmesinde en yaygın kullanılan yollardandır. Ancak insan haklarına verilen önemin artması, bireylerin daha bilinçli hale gelerek hak arama kültürüne sahip olması gibi gelişmeler, geleneksel denetim yollarının yetersizliğini ortaya çıkarmış ve bu durum, çağdaş bir denetim mekanizmasına duyulan ihtiyacı daha belirgin bir hale getirmiştir. İsveç'in öncülük ettiği ombudsmanlık kurumu, bu ihtiyaç neticesinde oluşturulmuş ve kısa sürede diğer ülkelerde kurulmuş ve etkili olmaya başlamıştır. Türkiye'de kuruluşundan itibaren birçok alanda olduğu gibi, kamu yönetimi uygulamaları konusunda da daha iyi bir konuma gelmek için çalışmalar yapılmış, eksikliklerin giderilmesi için yapılması gerekenleri yerine getirmeye çalışmıştır. Bu bağlamda idarenin denetlenmesi konusunda da gelişmeler kaydedilmiştir. 2012 yılında kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu bu gelişmelerin en önemlilerinden biridir. Ombudsman ya da Türkiye uygulamasındaki adıyla Kamu Denetçiliği Kurumu'nun temel görevi, idarenin her türlü faaliyetini hukuka uygunluk ve yerindelik bakımından incelemek ve idareye tavsiyede bulunmaktır. Kurum, idare ile birey arasında arabulucu rolünde olması, olaylara çözüm odaklı yaklaşarak, problemlerin gerek idare gerekse vatandaş açısından zaman, enerji ve sermaye kaybına neden olmadan çözülmesini sağlaması gibi özelliklerle kendine has bir konuma sahiptir.
Özet (Çeviri)
REFORM IN 21st CENTURY TURKEY SUPERVISING PUBLIC ADMINISTRATION (THE INSTITUTION OF PUBLIC SUPERVISING EXAMPLE) For purposes such as not being in arbitrary practices, acting in accordance to law, taking into consideration the wishes andcomplaints of the people, Not violating the rights of the ruled people, it has seen as an important issue to be government's controlled by various means since the first state formations. Types of auditing like judicial review and publics scrutiny the most commonly used means of controlling government. However, the development of human rights, increasing awareness of individual and the possession of rights-seeking culture have exposed theinadequacy of conventional means of control and this has made the need for a modern control mechanism more visible. Sweden's pioneering ombudsman institution has been created on the basis of this need and it was established in other countries and soon started to be effective. Since its establishment, in Turkey as well have done working in public administration practices field like it has done in the other areas to be in a better position. In this context, improvements were also made on the supervision of the administration. The Institution of Public Supervising(Ombudsman), established in 2012, is one of the most important of these developments. Ombudsman or with the name of the one in Turkey, The Institution of Public Supervising's main task is to handle all kinds of governmental activities in terms of lawfulness and propriety and advise administration. The institution has a unique position by its characteristics such as having a mediator role between government and individual, helping problems to be solved without causing loss in terms of time, energy and money for both government and individual sides.