Gastroözofageal reflü hastalarında antropometrik ölçümlerin klinik semptomlar ve pH-metre verileri ile değerlendirilmesi
Evaluation of anthropometric measurements by clinical symptoms and pH-meters data in patients with gastroozofageal reflux
  1. Tez No: 538917
  2. Yazar: EDİP YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAY ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Vücut kitle indeksi, gastroesophageal reflü hastalığı, ph-metre, bel kalça oranı, Body mass index, gastroesophageal reflüx disease, pH meter, Waist to hip ratio
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Çalışma Biçimi: Retrospektif çalışma Amaç: Obezite ve gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), literatürde tutarsız bir ilişki gösteren ana sağlık problemleridir. Bu nedenle, hasta sunumunda prediktif olan ve basitçe değerlendirilebilen antropometrik parametreler, ambulatuvar reflü izlemesi için daha iyi bir hasta seçimine yol açabilir. Bu nedenle biz VKI, bel çevresi, kalça çevresi ve bel kalça oranı gibi antropometrik ölçümleri GÖRH semptomları ve pH metre verileri ile karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Tipik ve atipik GÖRH semptomları olan seksen bir hastaya 24 saat pH-metre izlemi yapıldı. Retrospektif olarak toplanan veri tabanımızdan reflü parametreleri, klinik semptomlar ve antropometrik veriler istatiksel olarak analiz edildi. Sonuçlar: Bel kalça oranı, yatma sırasındaki özofagus asidine maruz kalmada VKI'den anlamlı olarak daha güçlü bir ilişki gösterdi(r:0,313,p=0,014). Bununla birlikte çalışmamız, antropometrik ölçümler ile yatma sırasındaki reflü periyod sayısı arasındaki ilişkiyi göstermede bel kalça oranı'nın VKI ve diğer antropometrik ölçümlerden daha iyi bir prediktif değer olduğunu da göstermektedir (r:0,274,p=0,034). Ayrıca yaş ile en uzun reflü süresi arasında anlamlı ilişki bulmamız yaşın artmasıyla birlikte GÖRH prevalansının arttığı görüşünü desteklemektedir. İleri yaş GÖRH için bağımsız bir risk faktörüdür(r:0,240, p=0,031). Bununla birlikte çalışmamızda, fazla kilolu ve obez hastalarda pH-metre verilerinden günlük toplam asit reflü periyod sayısını anlamlı olarak yüksek bulmamız obezitenin GÖRH için bir risk faktörü olduğu gerçeğini kısmen de olsa yansıtmaktadır(p=0,031). Çıkarımlar: Bel kalça oranı, yatma sırasındaki özofageal aside maruz kalmada VKI'den daha iyi bir belirleyicidir. Merkezi yağ dağılımının biyomekanik ve metabolik mekanizmaları, 24 saatlik pH-metre izlemesinde reflü parametrelerini etkileyebilir, bu da ambulatuvar reflü izlemesi için hasta seçimini etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
Study Design: Retrospective study Aim: Obesity and gastroesophageal reflux disease (GERD) are major health problems showing an inconstant relationship in the literature. Therefore, anthropometric parameters which are predictive and can simply be assessed at first patient presentation may lead to a better patient selection for ambulatory reflux monitoring. In this menu, we aimed to examine anthropometric measurements such as BMI, waist circumference, hip circumference and waist hip ratio with GERD symptoms and pH meters. Material and Methods: Eighty-one patients with typical and atypical GERD symptoms underwent 24-hour pH-meter monitoring. We retrospectively analyzed the reflux parameters, clinical symptoms and anthropometric measurements from our database. Results: Waist-to-hip ratio showed significantly stronger relationship to esophageal acid than BMI during bedtime (r:0,313,p=0,014). However, our study also shows that waist hip ratio is a better predictive value than BMI and other anthropometric measurements in demonstrating the relationship between anthropometric measurements and the number of reflux periods during bedtime (r:0,274,p=0,034). In addition, we found a significant relationship between age and longest reflux period, supporting the view that the prevalence of GERD increased with age. Advanced age is an independent risk factor for GERD (r:0,240, p=0,031). However, in our study, the fact that we found the number of total daily acid reflux periods significantly higher than the pH-meter data in overweight and obese patients partially reflects the fact that obesity is a risk factor for GERD. However, in our study, overweight and obese patients in our pH meter data from the number of periods of acid reflux finding significantly higher total daily reflects the fact that obesity is a risk factor for GERD partly. Conclusions: Waist-to-hip ratio is a better predictor of exposure to esophageal acid during bedtime than BMI. Biomechanical and metabolic mechanisms of central fat distribution may influence reflux parameters in 24 hour pH monitoring, which may affect patient selection for ambulatory reflux monitoring.