Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2012-2017 yılları arasında materyal olarak kullanılan elif cüzlerinin değerlendirilmesi
The evaluation of guide for learning and teaching quran which is used as materials by Religious Affairs Administration between 2012-2017 years
  1. Tez No: 539031
  2. Yazar: MUHAMMED SEYYİD KAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ALDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Elif Cüzleri, Kur'ân Öğretimi, Kur'ân'ın Tecvidli Öğretilmesi, Guide for learning and teaching Quran, Quran Education, Quran Instruction with Tajweed
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzde Kur'ân öğrenme arzusuyla çıkılan yolun ilk ve en önemli durağı elif cüzleri, Kur'an öğreniminde ve öğretiminde kullanılan en önemli materyallerdendir. Özünde Kur'ân öğrenimi ve öğretimi yatan elif cüzlerinin teknoloji alanındaki yeniliklerden istifade edilerek yeni metotlar ve içeriklerle hazırlanması, farklı ebatlar ve tasarımlarla oluşturulması, Kur'ân eğitimine olumlu katkıda bulunur. Elif cüzlerinin biçim ve içerik olarak bireyin isteğine veya anlama yetisine cevap verecek şekilde hazırlanması, Kur'ân öğreniminin sağlıklı bir şekilde devam edip tamamlanması açısından önemlidir. Kur'ân eğitiminin eksiksiz ve hatasız olarak tamamlanması en doğal haktır. Günümüzde Kur'ân öğrenenlerin büyük çoğunluğunun Kur'ân'ı usulüne uygun okuyamaması, Kur'an öğretiminde yeni metotların geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Eksiksiz ve hatasız Kur'ân eğitimi de bu doğrultudaki ihtiyaçları karşılayacak elif cüzleri ile mümkündür. Araştırmada Kur'ân öğrenimi ve öğretiminin önemine binaen, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2012-2017 yılları arasında materyal olarak kullanılan elif cüzlerinin yeterlilikleri biçim ve içerik yönünden ele alınmış, Kur'ân eğitimi konusunda materyal hazırlamak isteyen kişi veya kurumlara, sonuç ve öneriler kısmında, rehberlik etme adına, önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, guides for teaching and learning Quran, which is the first and the most important point of the way to learn Quran are materials significant for learning and teaching Quran. It is essentially crucial for guides for teaching and learning Quran to be prepared with different methods and new content via taking advantage of technological developments to be created with different dimensions and design, which contributes to the instruction of Quran. It is quite important for guides for teaching and learning Quran should be arranged in such a way that will satisfy the understanding and the needs of individuals in terms of completion of learning Quran wholesomely It is a natural right for anyone to complete Quran education faultlessly and wholly. Nowadays which most of Quran learners cannot read Quran according to holy shows that there should be developed new methods. Faultless and complete Quran instruction is possible with guides for learning and teaching Quran which satisfy the needs in this direction. In this research, on the based on the Quran education, Guides for learning and teaching Quran which is used as materials between 2012-2017 years are approached as their qualification in terms of their form and content, and there are given suggestions for the institutions and individuals to supply with guidance in the consequence and suggestions part.