Din görevlilerinde olumsuz değerlendirilme korkusu-özgüven ilişkisi (Afyonkarahisar örneği)
Fear of negative evaluation-self-confidence relationship between religion assistants (Example of Afyonkarahi̇sar)
- Tez No: 369058
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Görevlisi, Özgüven, Olumsuz Değerlendirilme Korkusu, Chaplains, Self Confidence, Fear of Negative Evaluation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapmakta olan din görevlilerinin olumsuz değerlendirilme korkusu düzeyleri ile özgüven düzeyleri arasındaki ilişkinin sosyo-demografik değişkenler (cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, meslekteki kıdem, hayatın çoğunun geçirildiği yerleşim birimi ve görev yapılan yerleşim birimi) açısından incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi, Afyonkarahisar İline bağlı Başmakçı, Dazkırı, Dinar, İhsaniye, Sandıklı ve Şuhut ilçelerinde 2012 yılında görev yapmakta olan 338 erkek ve 56 kadın olmak üzere toplam 394 din görevlisinden oluşmaktadır. Araştırmada olumsuz değerlendirilme korkusunu ölçmek için Mark R. Leary tarafından geliştirilen“Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Ölçeği”, özgüveni ölçmek için ise“Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine main interaction between the chaplains' that dependent to The Deparmend of Religious Affairs of fear of negative evaluation and level of self confidence in terms of socio-demographic elements ( gender, age, marital status, graduation degree, the length of Professional life, city lived fort he most part of life, working residence). Sample of the research is created by the chaplains ( 338 men and 56 women and total 394) working at Başmakçı, Dazkırı, Dinar, İhsaniye, Sandıklı and Şuhut town centers dependent to Afyonkarahisar Central. In research Mark R. Leary's“ Fear of Negative Evaluation Scale”was used to measure the fear of negative evaluation and“ Coopersmith Self Esteem Inventories”was used to measure the self confidence. Obtained datas are analised with the help of SPSS 15 packet programme.