Çalışan ve çalışmayan ergenlerin olumsuz çocukluk çağı deneyimlerinin karşılaştırılması
Comparison of the adverse childhood experiences of working and non-working adolescents
  1. Tez No: 539074
  2. Yazar: FATMA ULUSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU AKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan çocuk, aile, ihmal, istismar, olumsuz çocukluk çağı deneyimleri, Working adolescent, family, neglect, abuse, adverse childhood experiences
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu çalışma çalışan ve çalışmayan ergenlerin olumsuz çocukluk çağı deneyimlerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı karşılaştırmalı tipteki bu çalışma 15 yaşını doldurmuş 18 yaşını doldurmamış, araştırmaya gönüllü olarak katılan 213 çalışan ve 457 çalışmayan ergen ile gerçekleştirilmiştir. Çalışan ve çalışmayan ergen grubunun her ikisi içinde aynı Kişisel Bilgi Formu ile Uluslararası Çocuk İstismar ve İhmalini Önleme Birliği Çocuk İstismarı Tarama Aracı- Çocuk/Genç Erişkin kullanılmış olup, çalışan ergen grubuna farklı olarak Eğitim ve Çalışma Bilgisi Formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerinin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve Pearson ki-kare testi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda çalışmayan ergen grubunda yaşanan psikolojik ve fiziksel olumsuz çocukluk çağı deneyimleri (OÇÇD) ile ihmal prevalansları sırasıyla %77.9; %63.7; %47.5, çalışan ergen grubundaki prevalanslardan sırasıyla %67.6; %50.7; %27.2 daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışmayan ergen grubunda son bir yılda yaşanan psikolojik ve fiziksel OÇÇD ile ihmal insidansları sırasıyla %70.7; %49.9; %41.8, çalışan ergenlerdeki insidanslardan sırasıyla %61.5; %38.0; %23.9 daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışan ergenlerde parçalanmış aile oranının çalışmayan ergenlere göre daha yüksek olduğu, çalışmayan ergenlerde ise çekirdek aile oranının çalışan ergenlere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışan ergenlerde“tek ebeveyn ile”yaşama oranı çalışmayan ergenlere göre daha yüksekken, çalışmayan ergenlerde ise“aile ile”yaşama oranı çalışan ergenlere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışan ergenlerde sigara kullanım ve“çok iyi”aile gelir durumu oranının çalışmayan ergenlerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu araştırma ile çalışmayan ergenlerin çalışan ergenlere göre daha fazla oranda OÇÇD yaşadığı saptanmıştır. Sonuç olarak bu bulgu OÇÇD'nin önlenmesi, erken tanı ve tedavisinde birçok disipline yol gösterici olması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to compare the adverse childhood experiences of working and non-working adolescents. Methods: This descriptive comparative study was carried out with 213 working and 457 non-working adolescents, who voluntarily participated in the study, aged 15-18. While the same Personal Information Form and International Society for Prevention of Child Abuse and Neglect Child Abuse Screening Tools for Children and Young Adults were used for both working and non-working adolescents, Education and Work History Form was also used for the working adolescents. Descriptive statistics and Pearson Chi-square test were carried out in order to evaluate the obtained data. Results: In the wake of this study, the prevalences of psychological and physical adverse childhood experiences (ACEs) of non-working adolescents, respectively, 77.9%; 63.7%; 47.5% were determined to be higher than the prevalences of working adolescents, respectively, 67.6%; 50.7%: 27.2%. The incidences of psychological and physical ACEs of non-working adolescents, respectively, 70.7%; 49.9%; 41.8%, were determined to be higher than the incidences of working adolescents, respectively, 61.5%; 38.0%; 23.9%. While the rate of broken homes in working adolescents is higher than that of non-working adolescents, the rate of nuclear family in non-working adolescents is higher than that of working adolescents. While the rate of living with“a single-parent”is higher in working adolescents, the rate of living“with the family”is higher in non-working adolescents. It has also been determined that the smoking and“excellent”family income rate is higher on working adolescents than that of non-working adolescents. Conclusion: With this study, it has been determined that non-working adolescents face more ACEs than working adolescents. Consequently, this finding is important in terms of guiding many disciplines with regards to the prevention of ACEs, early diagnosis and treatment.