Manisa yöresinde neonatal buzağı ishalleri üzerine etiyolojik araştırmalar
Etiological investigations on neonatal calves in Manisa region
  1. Tez No: 539110
  2. Yazar: DURSUN BAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN CİVELEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: E.Coli, Cryptosporidium, Rotavirus, Coronavirus, Cl. Perfringens, İmmunokromatografik, E.Coli, Cryptosporidium, Rotavirus, Coronavirus, Cl. Perfringens, Immunochromatographic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Ülkemizde sığır yetiştiriciliğinin en büyük sorunlarından biri buzağı ishalleridir. Özellikle E.coli ishalleri ciddi ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bunun yanı sıra gözden kaçan Cryptosporidium, Rotavirus, Coronavirus, Cl. Perfringens tedavi masraflarını arttırmakta hatta geç kalan olgularda buzağıların ölümüne yol açmaktadır. Bu çalışmamızda Manisa bölgesi (Kula, Salihli, Gördes, Köprübaşı ve Demirci) 'nde serbest Veteriner kliniğime başvuran 100 adet ishalli neonatal buzağıda, etiyoloji ve postnatal mortalite ile ilişkisini tespit etmeye çalıştık. Manisa bölgesi (Kula, Salihli , Gördes, Köprübaşı ve Demirci) 'nde serbest veteriner kliniğime başvuran neonatal ishal tespit edilen 100 buzağıda immunokromatografik hazır hızlı test kiti yöntemiyle inceleme yapıldı. Çalışmada yer alan buzağılar 1-30 günlük yaşta olup, 85' i holstein , 13'ü simental, , 2' si de mantofon ırkıdır. Bu buzağıların 55'i erkek, 45'i dişidir. 100 adet buzağının 12'sinde incelenen herhangi bir enteropatojene rastlanılmamıştır. Geri kalan 88 buzağıdan 58'unda tek enteropatojen, 30'unda ise birden fazla enteropatojen tespit edilmiştir. Tek enteropatojenin bulunduğu 58 buzağının; 26'sınde E.coli K99, 23'ünde Cryptosporidium, 2'sinde Rotavırus, 3'ünde Coronavirus, 4'ünde Cl. Perfringens tespit edilmiştir. İki enteropatojenin olduğu 28 buzağının; 1'inde E.coli+Cryptosporidium, 4'ünde Cryptosporidium+Cl. Perfringens, 3'ünde Cryptosporidium+ Rotavırus, 4'ünde Coronavirus+ Rotavırus, 2'sinde Coronavirus+ Cryptosporidium, 2'sinde Rotavırus+ Cl. Perfringens, 2'sinde Coronavirus+ E.coli, 2'sinde Rotavırus+ E.coli, 8'inde E.coli+ Cl. Perfringens tespit edildi. 3 enteropatojen tespit edilen 2 buzağının 1'inde E.coli+Cryptosporidium+ Cl. Perfringens, diğerinde ise Coronavirus+ Rotavırus+ Cryptosporidium tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the biggest problems of cattle breeding in Turkey is calf diarrhea. Especially E.coli diarrhea causes serious economic losses. Cryptosporidium, Rotavirus, Coronavirus, Cl. Perfringens increases the cost of treatment and even leads to death of calves in the late cases. In this study, we tried to determine the relationship between etiology and postnatal mortality in 100 neonatal calves with diarrhea in Manisa region (Kula, Salihli, Gördes, Köprübaşı and Demirci). 100 calves with neonatal diarrhea in the Manisa region (Kula, Salihli, Gördes, Köprübaşı and Demirci) were studied by immunochromatographic ready rapid test kit. The calves included in the study were 1-30 days old, 85 were holstein, 13 were simental, and 2 were mantofon. 55 of these calves are male and 45 are female. In 12 of 100 calves, no enteropathogenesis was observed. Of the remaining 88 calves, 58 had only one enteropathogen and 30 had more than one enteropathogen. 58 calves with only one enteropathogen; E.coli K99 in 26, Cryptosporidium in 23, Rotavirus in 2, Coronavirus in 3, Cl. Perfringens were detected. 28 calves with two enteropathogenic; E.coli + Cryptosporidium in 1, Cryptosporidium + Cl. Perfringens in 4, Cryptosporidium + Rotavirus in 3, Coronavirus + Rotavirus in 4, Coronavirus + Cryptosporidium in 2, Rotavirus + Cl. Perfinges in 2, Coronavirus + E.coli in 2, Rotavirus + E.coli in 2, E.coli + Cl. Perfinges in 8 detected. 3 enteropathogenic detected 2 calves in 1 of E.coli + Cryptosporidium Cl. Perfringens and Coronavirus + Rotavirus + Cryptosporidium were found in the other.