Karaciğer transplantasyonu yapılan hastalarda dengenin, fonksiyonel kapasitenin, yorgunluğun, kas kuvvetinin, fiziksel aktivite ve performans düzeyinin sağlıklı bireylerle karşılaştırılması
Comparison of balance, functional capacity, fatigue, muscle strength, physical activity and performance level between patients with liver transplantation and healthy individuals
- Tez No: 539190
 - Danışmanlar: PROF. DİDEM KARADİBAK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
 - Anahtar Kelimeler: Karaciğer Transplantasyonu, Denge, Fonksiyonel Kapasite
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, karaciğer transplantasyonu (KT) yapılan hastalarda dengeyi, fonksiyonel kapasiteyi, yorgunluğu, kas kuvvetini, fiziksel aktivite ve performans düzeyini belirleyip sağlıklı bireylerle karşılaştırmaktı. Yöntem: Çalışmaya 21 KT'li ve 21 sağlıklı birey katıldı. Bireylerin fiziksel ve demografik özellikleri kaydedildi. Denge, Biodex Denge Sistemi ile değerlendirildi. Fonksiyonel kapasiteyi değerlendirmek için altı dakika yürüme testi (6 DYT) kulanıldı. Kavrama kuvveti ve periferik kas kuvveti dinamometre ile ölçüldü. Solunum kas kuvveti için maksimal inspiratuar (MİP) ve ekspiratuar (MEP) basınçlar ölçüldü. Yorgunluk, Yorgunluk Etki Ölçeği (YEÖ) ile, fiziksel aktivite, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) ile sorgulandı. Performans düzeyi için 5 tekrarlı otur-kalk testi ve Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (ZKYT) kullanıldı. Bulgular: KT'li ve sağlıklı gruplar arasında postüral stabilite indeksi ve genel kararlılık sınırları indeksinde (p0,05). Sonuç: KT sonrası bireylerin geç dönem fonksiyonel durumlarının sağlıklı bireylere göre azaldığı belirlenmiştir. Bu bireylerde transplantasyon öncesi ve sonrası, denge stratejilerinin de kapsayan fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarının planlanması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to determine the balance, functional capacity, fatigue, muscle strength, physical activity and performance levels in liver transplant (LT) patients and compare them with healthy individuals. Method: 21 LT and 21 healthy individuals participated in the study. Physical and demographic characteristics of individuals were recorded. Balance was evaluated with the Biodex Balance System. 6 Minute Walk Test (6MWT) was used to evaluate the functional capacity. Grip strength and peripheral muscle strength were measured with dynamometer. Maximal inspiratory (MIP) and expiratory (MEP) pressures were measured for respiratory muscle strength. Fatigue and physical activity were questioned by The Fatigue Impact Scale (FIS) and the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) respectively. For the performance level, 5 times chair-stand test and the Timed Up and Go Test were used.