A Decision support system for due-date management in a manufacture -to order flow shop
  1. Tez No: 5392
  2. Yazar: ÇİĞDEM YAŞA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN KAYALIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: teslim tarihi yönetimi. karar destek sistemleri, bilgi tabanı, veri tabanı, model tabanı vı, due-date management, decision support systems, knowledge base, database, modelbase. IV
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET siparişe göre üretim yapan akis tipi bir imalat sisteminde teslim tarihi yönetimi problemi için bir karar destek sistemi tasarımı YAŞA, Çiğdem YUksek Lisans Tezi, End. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Sinan KÂYALIGÎL Şubat 1989, Î58 sayfa Bu çalışmada, teslim tarihi yönetimi problemi için bir karar destek sisteminin kavramsal tasarımı yapılmıştır. Çalışmanın amacı, karar vericiyi, alternatif teslim tarihi planlarını yaratıp, değerlendirebileceği, bilgiler ve esnek bir planlama ortamı ile desteklemektir. Sistem, kararlarını tanımlayıcı ve çözümsel bilgilerden oluşan bir bilgi tabanına ve alternatif teslim tarihi şemalarını yaratıp değerlendirebileceği esnek bir ortama dayandırır. Tanımlayıcı bilgiler bUtUn uygulamalar için ortak olan operasyonel veri tabanı, tarihi ve özet bilgiyi saklayan bir yönetim veri tabanı ve planları kontrol etmek için bir planlama veri tabanı ile tanımlanmıştır. Çözümsel bilgi model rehberi tarafından ulaşılabilen model kütüphanesi ile tanımlanmıştır. Model kütüphanesi kararmodellerini, performans modellerini, girdi/çıktı modellerini ve araçları kapsar. Kullanıcı ara yüzeyi, iletişim sistemi ile kontrol edilir, kullanıcı menliler ve sorgulama komutları ile sistemle iletişim sağlar. Kullanıcının isteklerini anlamak, gerekli verilere ve modellere ulaşmak ve kullanıcının isteklerine yanıt vermek işlevleri problem işletim sistemi tarafından yerine getirilir. Çalışmada amaçlanan, modellerin etkileşimli kullanımı için esnek bir ortam sağlamaktır. Sistemin operasyonu genel menli yapısı ile sunulmuştur. Kavramsal tasarımın bir prototipi uygulanmış ve elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DECISION SUPPORT SYSTEM FOR DUE-DATE MANAGEMENT IN A MANUFACTURE-TO-ORDER FLOW SHOP YAŞA, Çiğdem M.S. in Industrial Engineering, Supervisor: Asst.Prof. Sinan KAYALIG1L February 1989, İ58 pages In this study, a decision support system is designed conceptually for the due-date management problem in a manufacture-to-order flow shop. The aim is to support decision maker with information and a flexible medium by which she/he can generate and evaluate alternative due-date schemes. The system bases its decisions on a knowledge base which consists of descriptive and procedural knowledge of the environment. Descriptive knowledge is represented by an operational database common to all applications, a management database storing historical and summarized information of operational database and a planning database which allows to maintain plans. Procedural knowledge is represented by model libraires which are referenced from model directories. Model library covers decision models, 111performance models, input/output models and tools. User interface is maintained by Language System component, user communicates with the system through menus and query commands. Resolving user requests, extracting required data and models and answering her/hes questions are controlled by Problem Processing System. The main emphasis is on providing a flexible medium for interactive utilization of models. Operation of the system is presented by the general menu structure. A prototype of the conceptual design is implemented and its implications are discussed.