Acil servise başvuran geriatrik hastalarda antropometrik ölçümlerle vücut ağırlığının tahmini
Estimation of the body weight by antropometric measurements in geriatric patients who addmitted to emergency service
  1. Tez No: 539200
  2. Yazar: BUKET ERYİĞİT
  3. Danışmanlar: UZMAN SERHAT AKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Antropoloji, İlk ve Acil Yardım, Anthropology, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometrik ölçüm, vücut ağırlığı, tahmin yöntemi, Anthropometric measurement, body weight, estimation technique
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Kullanılan birçok ilacın doğru doz ile uygulanması vücut ağırlığına bağlıdır. Ağırlık bilgisinin eksikliği uygun olmayan ilaç dozlarına ve komplikasyonlara neden olabilir. Bu çalışmanın amacı acil servise başvuran geriatrikpopulasyonda vücut ağırlığı için antropometrik ölçümleri kullanarak bir formül geliştirmektir. MATERYAL-METOD Model oluşturma ve doğrulama için acil servise başvuran 180 erkek ve 180 kadın geriatrik hastanın antropometrik verilerini prospektif olarak topladık. Vücut ağırlığı tahmininde kol uzunluğu(KU), kol çapı(KÇ), uyluk uzunluğu(UU), uyluk çapı(UÇ) ve bel çevresi(BÇ) ölçümleri kullanıldı. Her iki cinsiyet için 120 hastanın verileri model oluşturma, 60 hastanın verileri ise model doğrulama için kullanıldı. Model oluşturmada çoklu regresyon analizi kullanıldı. Model doğrulamada ise korelasyon, ortalama mutlak hatası (tahmin edilen ağırlık – gerçek ağırlık) ve ortalama göreceli hata (tahmin edilen ağrılık – gerçek ağırlık / gerçek ağırlık) kullanıldı. BULGULAR Ortalama yaş 73,4 (SS 6,5) ve acil servise en sık başvuru nedeni hastaların 75'inde (%20,8) solunum yolu enfeksiyonu olduğu görüldü. Erkek hastalar için UÇ ve BÇ kullanılan formülün en iyi tahmini sağladığı görüldü ( (-83.34 + (1.09 x UÇ) + (1.08 x BÇ), r=0.83, OMH=5.12 (SS 4.60), OGH=7.03 (SS 7.41) ). Kadın hastalar için BÇ kullanılan formülün en iyi tahmin sağladığı görüldü (-39.80 + (1.06 x BÇ), r=0.84, MAR=5.25 (SS 4.63), MRE=6.92 (SS 5.32) ). SONUÇLAR Sonuçlar, geriatrik hasta populasyonumuzda, erkek hastalar için UÇ ve BÇ kullanan modellerin ve kadın hastalar için BÇ'nin kilo tahmini için en iyi performansa sahip olduğunu göstermiştir. Diğer geriatrik hasta populasyonlarında bu formüllerin doğrulanması için ileri çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION Many medications used are according to body weight for correct dosing.Lack of knowledge of weight can result in inappropriate dosing and cause complications.The purpose of this study is to develop a formula for body weight using anthropometric measurements in geriatric population presenting to emergency department (ED). MATERIAL - METHODS We prospectively collected anthropometric data of 180 male and 180 female geriatric patients presenting to ED for model building and validation. Upper-arm-length (UAL), arm-circumference (AC), upper-leg-length (ULL), thigh-circumference (TC) and waist-circumference (WC) measurements were used for body weight estimation. 120 patients' data were used for model building and 60 patients' data were used for model validation for both genders. Multiple linear regression method was used for model building while correlation, mean absolute error (MAR) and mean relative errors (MRE) were used for model validation. RESULTS Mean age was 73.4(SD 6.5) and mostcommon cause of admission to ED was respiratory tract infection in 75 (20.8%) of patients. For male patients, model using TC and WC had the best weight estimation ( (-83.34 + (1.09 x TC) + (1.08 x WC), r=0.83, MAR=5.12(SD 4.60), MRE=7.03 (SD 7.41) ). Forfemalepatients, model using WC had the best weight estimation( (-39.80 + (1.06 x WC), r=0.84, MAR=5.25 (SD 4.63), MRE=6.92 (SD 5.32) ). CONCLUSION Results showed that models using TC and WC for male patientsand WC for female patients had best performances for predicting weight in our geriatric patient population.