Sağ kolon kanserinde komplet mezokolik eksizyon uygulaması, 5 yıllık tek merkez sonuçları
Complete mesocolic excision for right-sided colon cancer, A 5-year single-center experience
- Tez No: 539203
- Danışmanlar: DR. ALİ ALEMDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: komplet mezokolik eksizyon, sağ kolon kanseri, sağkalım, complete mesocolic excision, right colon cancer, survival
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
AMAÇ Kolorektal kanser dünya çapında en sık görülen üçüncü malignite olarak önemli bir sağlık sorunudur. Son yıllarda kolon kanserinde tümör yerleşimine bağlı izlenen farklılıkların ortaya konulması ve kolon proksimaline doğru artan sıklığı gösteren çalışmalar sağ taraf kolon kanserine olan ilgiyi arttırmıştır. Rektal kanserde olumlu sonuçlar alınmasını sağlayan prensiplere dayanan komplet mezokolik eksizyon ve santral vasküler ligasyon tekniği, kolon kanserinde dünya çapında artan hızda tercih edilen yöntem olmakta ve tekniğe ilişkin sonuçlar bildirilmektedir. Çalışmamızda kliniğimizde uyguladığımız komplet mezokolik eksizyon tekniğiyle gerçekleştirdiğimiz sağ kolon kanserli hastaların sonuçlarını paylaşmak istedik. GEREÇ VE YÖNTEM SBÜ Okmeydanı Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Ocak 2013 – Ekim 2015 tarihleri arasında hastanemizde sağ kolon kanseri nedeniyle komplet mezokolik eksizyon ile ameliyatı yapılan 74 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier yöntemi kullanılarak değerlendirildi. Sonuçların değerlendirilmesinde Kruskal-Wallis, ki-kare ve Mann-Whitney U Testi kullanıldı. Hastaların izlem süresi içerisindeki 5 yıllık genel ve hastalıksız sağkalımları ile yaş, tümör yerleşimi, diferansiyasyon derecesi, çıkarılan lenf nod sayısı ve kolon uzunluğu gibi spesimen histopatolojik inceleme sonuçları, adjuvan tedavi alma ve postoperatif komplikasyon durumları gözden geçirildi. BULGULAR Çalışmamızda sağ kolon kanserli hastalarda uyguladığımız komplet mezokolik eksizyon tekniği ile toplam 74 hastada 5 yıllık genel sağkalım %63,5'tür. Evre I-III olan 57 hasta için izlenen 5 yıllık hastalıksız ve genel sağkalım sırasıyla %70,2 ve %78,9 izlenirken lokal rekürrens 2, uzak metastaz ise 16 hastada saptanmıştır. 74 hastada çıkarılan ortanca lenf nodu sayısı 23 (12-71), rezeke edilen kolon uzunluğu 26,5 (14-64) cm'dir. Postoperatif 30 günlük mortalite %5,4 izlenmiş olup Clavien-Dindo 3 ve üzeri derecede %16,2 hasta vardır. SONUÇ Sağkalım sonuçları ve majör komplikasyonlar açısından serimizin sonuçları güncel literatürde açık yöntemle komplet mezokolik eksizyon uygulanan serilerle karşılaştırılabilir niteliktedir. Postoperatif morbidite oranı, tekniği standart olarak uygulayan merkezlerde düşük izlenmektedir. Bununla birlikte komplet mezokolik eksizyona ilişkin doku morfolojisini içeren patolojik değerlendirmenin cerraha bir geribildirim niteliğinde önemli katkılar sağlayabileceğini; ayrıca tekniğin uzun dönem onkolojik sonuçlarıyla postoperatif morbiditeyi kapsayarak inceleyen çalışmaların artması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
AIM Colorectal cancer is an important health problem as the third most common malignancy worldwide. In recent years, the studies on tumor differentiation in colon cancer and increasing tumor incidence by proximal colon shifting increased the interest in right-sided colon cancer. Complete mesocolic excision and central vascular ligation technique, which is based on the principles that provide positive results in rectal cancer, is the preferred method on worldwide of colon cancer surgical treatment. In our study, we wanted to share the results of the patients with right colon cancer that we performed in our clinic with complete mesocholic excision technique. MATERIAL AND METHOD The records of 74 patients who underwent complete mesocolic excision due to right colon cancer in our hospital between January 2013 and October 2015 were retrospectively analyzed. Survival analyzes were evaluated using the Kaplan-Meier method. Correlation analysis was performed by using Kolmogorov-Smirnov test and Spearman's Sort-Correlation test. Kruskal Wallis, chi-square and Mann-Whitney U tests were used to evaluate the results. The 5-year general and disease-free survival of the patients during the follow-up period and the histopathological examination results, such as tumor placement, degree of differentiation, number of removed lymph nodes and colon length, and adjuvant treatment, age, postoperative complications were reviewed. RESULTS In our study, the overall survival rate of the patients with right colon cancer was 63.5% in all 74 patients. 5-year disease-free and overall survival rates for 57 patients with stage I-III were 70.2% and 78.9%, respectively, while local recurrence was 2 and distant metastasis was found in 16 patients. The median number of lymph nodes removed in 74 patients was 23 (12-71), and the length of the resected bowel was 26.5 (14-64) cm. Postoperative 30-day mortality was 5.4% and 16.2% patients had Clavien-Dindo grade ≥3. CONCLUSION Although it is possible to mention the positive outcome of complete mesocholic excision in patients with right colon cancer, this situation has not been evidenced by the limitations of the current studies. Postoperative morbidity rate is low in centers that apply the technique as standard. The results of our series in terms of oncologic outcomes and major complications are comparable to in the current literature with open mesocoolic excision. However, the pathological evaluation including the tissue morphology may provide significant contributions to surgeon; in addition, we think that studies examining the long-term oncologic results of the technique including postoperative morbidity should be increased.