Endokan ve ateroskleroz risk faktörleri arasındaki ilişki
Relationship between endocan and atherosclerotic risk factors
- Tez No: 539215
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇAKIRCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Endocan, atherosklerozis, ateroskleroz tahmin ettirici, koroner arter hastalığı, Endocan, atherosclerosis, atherosclerotic cardiovascular disease estimator, coronary artery disease
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Giriş: Endotel disfonksiyonu ateroskleroz gelişiminde öncül vasküler patoloji olup uzun vadede ateroskleroz gelişimine ve kardiyovasküler hastalıklara bir zemin oluşturur. Endokan ise endotelden salgılanan bir proteoglikan olup endotel disfonksiyonu ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Biz bu çalışmada ateroskleroz (ASVCD) risk hesaplayıcısı ile elde edilen risk skorlarının serum endokan düzeyi ile korele olup olmadığını araştırdık. Materyal Metod: Bu çalışma kesitsel prospektif ve gözlemsel bir çalışmadır. Çalışmaya 40-75 yaş arasında olan ve sadece ASVCD risk hesaplama aracında kullanılan risk faktörlerine sahip olan veya bu risk faktörlerinden herhangi birini taşımayan bireyler alındı. Tüm katılımcıların ateroskleroz risk faktörleri kaydedildi (yaş, cinsiyet, etnik köken, diyabetes mellitus varlığı, sistolik kan basıncı, sigara, antihipertansif ajan kullanımı, kolesterol düzeyleri) ve ASCVD risk hesaplayıcısı ile bu bireylerde 10 yıllık ve ömür boyu beklenen ateroskleroz ilişkili olay (koroner arter hastalığı, stroke, periferik arter hastalığı gibi) oranları hesaplandı. Katılımcılarda aynı zamanda serum endokan düzeyi ve diğer rutin laboratuvar tetkikleri çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya 92'si erkek olmak üzere toplam 205 katılımcı dahil edildi. Ortalama yaş 50.7 ± 7.6 yıl olarak saptandı. On yıllık risk oranı tüm katılımcılarda hesaplanırken, ömür boyu risk oranı 173 hastada hesaplandı. Katılımcılarda 10 yıllık aterosklerotik olay risk oranı ortalaması 6,32 ±5,9 olarak hesaplandı. Optimal risk faktörlerine sahip bireylerde ise bu risk oranı %2,14±2,4 olarak hesaplanmıştır. Ömür boyu beklenen ateroskleroz ilişkili olay riski ortalama 45,43±12,4 olarak bulundu. Optimal risk faktörlerine sahip bireylerde ise bu risk oranı % 6,9±3,6 olarak hesaplanmıştır. Katılımcılarda hesaplanan 10 yıllık risk oranı ve ömür boyu risk oranı düzeyleri ile serum endokan düzeyleri arasında anlamlı bir bivariate korelasyon saptanmadı ((r:0.01, p: 0.786, r: 0.002, p: 678, sıra ile). Çalışmamızda ASVCD risk hesaplayıcısında kullanılan ateroskleroz risk faktörlerinin herbiri ile ayrı ayrı serum endokan düzeyi arasında anlamlı bivariate korelasyon saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda serum endokan düzeyi ile ateroskleroz risk hesaplayıcı ile hesaplanan 10 yıllık ve ömürlük beklenen risk oranları arasında ilişki saptayamadık. Serum endocan düzeyinin ateroskleroz tahmin ettiricisi olarak kullanımının uygun olmayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background: Endothelial dysfunction plays an important role in the pathophysiology of atherosclerosis and coronary artery disease (CAD). Previous studies suggested that human endothelial cell-specific molecule-1 (endocan) may be a novel endothelial dysfunction marker. This study aims to investigate the relationship between serum endocan concentration and atherosclerosis and relationship between serum endocan level and individual factors used to calculate 10 year risk of heart disease using ASCVD(Atherosclerotic Cardiovascular Disease) estimator. Methods: A total of 205 eligible patients were enrolled in this study. Serum endocan level was measured by enzyme-linked immunosorbent assay. Ten year risk of atherosclerotic heart disease were calculated for induvidual patients online using ASCVD risk estimator. Results: Backward linear regression analysis showed no correlation between serum endocan level and individual factors(age, gender, sytolic and diastolic blood pressure, smoking status, use of antihypertensive drugs) used to calculate ten year risk for coronary artery disease in ASCVD estimator. There was also no raltionship between serum endocan level and atherosclerosis. Conclusions: There was no significant realtionship between serum endocan concentration and atherosclerosis. We also found no correlation between serum endocan level and individal risk factors for atherosclerotic heart diseases used in ASCVD risk estimator.