Ilımlı hiperbilirubinemi ile seyreden gilbert sendromu hastalarında endotel disfonksiyonu ve endokan düzeyi
Endotely dysfunction and endocane level in patients with gilbert syndrome with moderate hyperbilirubinemia
  1. Tez No: 658544
  2. Yazar: OĞUZHAN ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: endokan, sol ventrikül kitle indeksi, endotel disfonksiyon, hiperbilirubinemi, Gilbert Sendromu, endokan, left ventricular mass index, endoel dysfunction, hyperbilirubinemia, Gilbert Syndrome
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Gilbert Sendromu ılımlı bilirubin yüksekliği ile karakterizedir. Hastalarda karaciğer fonksiyon testleri, hematolojik veriler ve karaciğer biyopsisi normaldir. Endokan ,endotel hücre spesifik molekül – 1 olarak bilinir ve endotelden akut ya da kronik inflamasyon durumunda sentezlenir.Ayrıca endokan, endotelyal aktivasyonu yansıttığı düĢünülen vasküler endotelden salınan bir proteoglikan olup sistein kalıntıları bakımından zengindir . Ekspresyonu çeĢitli sitokinler ve büyüme faktörleri tarafından düzenlenir. Bu tez çalıĢmasında Gilbert Sendromu tanılı hastalarda endokan düzeyi ve sol ventrikül kitle indeksi belirlenerek bunların bilirubin düzeyi ve diğer faktörlerle iliĢkisinin incelenmesi amaçlanmıĢtır. Gilbert hastalarında kontrol grubuna kıyasla ortalama hemoglobin düzeyi (15,5±1,6 karĢı 14,6±1,8; p=0,004), ortalama albümin (5,0±0,4 karĢı 4,8±0,5; p=0,010) yüksek saptandı, ortalama total kolestrol (147,9±31,6 karĢı 164,4±37,0; p=0,010) ve ortalama LDL (78,6±27,5 karĢı 89,4±28,3; p=0,036) düĢük saptandı Total bilirubin düzeyi 1'in altında olanlarda diğer Tb düzeylerine kıyasla ortalama SVKĠ düzeyi (Tb 2: 60,4±8,6; p=0,033) ve ortanca endokan düzeyi (Tb 2: 203,6; p=0,013) yüksek saptandı, Tb düzeyi 2'in üstünde olanlar ile 1-2 arasında olanlarda SVKĠ ve endokan düzeyleri benzerdi. Bizim çalıĢmamızda Gilbert Sendromu ve kontrol grubu arasında yaĢ oranı açısından anlamlı bir farklılık saptanmamasına rağmen, Gilbert Sendromunda hem endokan hem de SVKĠ düzeyleri kontrol grubuna kıyasla daha düĢük saptandı. Ayrıca bilirubin düzeyinin SVKĠ için negatif bağımsız bir risk faktörü olduğu saptandı. Bu durum Gilbert Sendromunda var olan ılımlı hiperblirubineminin subklinik ateroskleroz göstergesi olan endotel disfonksiyonu için koruyucu role sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Gilbert Syndrome is characterized by a moderate height of bilirubin. Liver function tests, hematological data and liver biopsy are normal in patients.Endokan is known as the endothelial cell-specific molecule - 1 and is synthesized from the endothelium in case of acute or chronic inflammation. Endokan is a proteoglycan released from the vascular endothelium, which is thought to reflect endothelial activation, and is rich in cysteine residues. Its expression is regulated by various cytokines and growth factors.In this thesis, it is aimed to determine the endocanal level and left ventricular mass index in patients with Gilbert Syndrome and to examine their relationship with bilirubin level and other factors.Average hemoglobin level (15.5 ± 1.6 vs 14.6 ± 1.8; p = 0.004) in Gilbert patients compared to the control group, mean albumin (5.0 ± 0.4 to 4.8 ± 0.5; p = 0.010) high, mean total cholesterol (147.9 ± 31.6 vs. 164.4 ± 37.0; p = 0.010) and average LDL (78.6 ± 27.5 vs. 89.4 ± 28.3; p = 0.036) was found to be low .Average SVKI level compared to other Tb levels in those with total bilirubin level below 1 (Tb 2: 60.4 ± 8 , 6; p = 0.033) and the median endokan level (Tb 2: 203.6; p = 0.013) were higher, Tb level above 2 SVKI and endokan levels were similar in those with 1-2 .In our study, although no significant difference was found between the Gilbert Syndrome and the control group in terms of age, both endokan and SVKI levels in Gilbert Syndrome were found lower compared to the control group. Also, bilirubin level was found to be a negative independent risk factor for SVKI. This indicates that the moderate hyperblirubinemia present in Gilbert Syndrome has a protective role for endothelial dysfunction, which is a sign of subclinical atherosclerosis.