Graves oftalmopatisi ile galektin-3, fibronektin, TNF alfa düzeylerinin ilişkisi
Graves oftalmopatisi ile galektin-3, fibronektin, TNF alfa düzeylerinin ilişkisi
  1. Tez No: 539371
  2. Yazar: AYŞE İREM YASİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL TAŞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertiroidizm, Graves, Oftalmopati, Galektin-3, TNF-alfa, Fibronektin, Hyperthyroidism, Graves, Ophthalmopathy, Galectin-3, TNF-alpha, Fibronectin
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Graves Hastalığı (GH) primer olarak tiroid bezini etkileyen, tiroid hormonlarının fazla üretilmesine neden olan otoimmün bir hastalıktır. Hipertiroidizm hastaların genel durumunu etkileyen içerisinde taşikardi, kas güçsüzlüğü, uyku bozukluğu ve huzursuzluk gibi semptomların olduğu çeşitli problemlere yol açmaktadır. GH'larının çoğunda oftalmopati gelişmektedir (GO). GO orbitanının otoimmün inflamatuar bir hastalığıdır. GO patogenezi orbital yağ dokusu ve konnektif dokunun immün hücreler tarafından infiltrasyonu, sitokinler gibi inflamatuar mediatörlerin üretimi ve aşırı doku genişlemesi ile karakterizedir. Çalışmamızın amacı GO patogenezindeki bilgilerimize katkı sağlamak amacıyla Galektin-3, fibronektin ve TNF-alfa'nın GH ve GO ile olan ilişkisini tanımlamaktır. Gereç ve yöntem: çalışma 130 katılımcıyla gerçekleştirildi: Bunlardan 32'si oftalmopatisi olan GH, 40'ı oftalmopatisi olmayan GH, 19'u GH dışındaki hipertiroidi hastası ve 39'u sağlıklı kontrolden oluşmaktaydı (toplamda 91 hipertiroidi hastası, 39 sağlıklı kontrol). Galektin-3, fibronektin ve TNF-alfa değerleri ELISA yöntemiyle belirlendi. Bulgular: Hastaların ortanca yaşı 44'tü (18-80 aralığında). Hasta ve kontrol grupları arasında TNF-alfa (p=0.04) ve Galektin-3 (p=0.02) değerleri açısından anlamlı farklılık saptanırken fibronektin seviyeleri açısından farklılık saptanmadı. TNF-alfa seviyeleri hasta grubunda daha yüksekti. Tam tersine Galektin-3 değerleri kontrol grubunda hasta grubuna kıyasla daha yüksekti. TNF-alfa ve Galektin-3 değerleri oftalmopati varlığından etkilenmiyordu. Sonuç: Çalışmamızda Galektin-3 ve TNF-alfa değerlerinin hipertiroidizmle ilişkili olduğu, fakat oftalmopati varlığının TNF-alfa, Galektin-3 ve fibronektinle ilişkili olmadığı gösterilmiştir. Bildiğimiz kadarıyla çalışmamız GO, GH ve galektin-3 ilişkisini değerlendiren ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP OF GRAVES OPHTHALMOPATHY WITH GALECTIN-3, FIBRONECTIN,TNF ALPHA Objective: Graves Disease (GD) is an autoimmune disease which primarily affects the thyroid and causes the overproduction of thyroid hormones. Hyperthyroidism leads to various symptoms which significantly influence patients' overall well-being, including increased heartbeat, muscle weakness, disturbed sleep and irritability. Most of the GD patients develop ophthalmopathy (GO). GO is an autoimmune inflammatory disease of the orbit. The pathogenesis of GO is characterized by infiltration of the orbital adipose and connective tissue with immune cells, production of inflammatory mediators such as cytokines and excessive tissue expansion. The goal of our study was to identify the relationship of galectin-3, fibronectin and TNF-alpha with GD and GO to gain insight into the pathogenesis of GO. Materials and methods: The study was conducted on 130 participants: 32 Graves with ophthalmopathy, 40 Graves without ophthalmopathy, 19 non-Graves hyperthyroid patients and 39 healthy controls (in total; 91 hyperthyroid patients as patient group, 39 healthy controls as control group). Galectin-3, fibronectin and TNF-alpha was measured by ELISA method. Results: The median age of patients was 44 years (range 18 to 80). Among patients groups and healthy controls, there were significant differences in TNF-alpha ( p = 0.04), galectin-3 ( p = 0.02), but not in fibronectin (p = 0.579). TNF-alpha levels were higher in the patient group compared to the control group. On the contrary, Galectin-3 levels were higher in the controls compared to the patient groups. TNF-alpha and Galectin-3 levels did not change in the presence of ophthalmopathy. Conclusions: This study described a relationship of Galectin-3, TNF-alpha with hyperthyroidism, but the presence of ophthalmopathy was not associated with TNF-alpha, Galectin-3, and fibronectin. To the best of our knowledge, this study is the first study evaluating the relationship of GO, GD and Galectin-3 levels.