ORBİTAL YAĞ DOKUSU KAYNAKLI miRNA PROFİLLERİNİN AKTİF VE İNAKTİF GRAVES OFTALMOPATİSİ HASTALARI İLE SAĞLIKLI DONÖRLER ARASINDA KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ
  1. Tez No: 985890
  2. Yazar: HALİL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN DERİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adipogenez, Fibrozis, Graves Oftalmopatisi, miRNA, Orbital Yağ Dokusu, Yeni Nesil Dizileme, Adipogenesis, Fibrosis, Graves' Ophthalmopathy, miRNA, Orbital Adipose Tissue, Next-Generation Sequencing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, aktif ve inaktif asimetrik Graves oftalmopatisi (GO) hastaları ile sağlıklı donörlerden elde edilen orbital yağ dokusu kaynaklı miRNA profillerini karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen aktif GO, asimetrik inaktif GO (3 göz daha fazla etkilenen, 3 göz daha az etkilenen) ve sağlıklı kontrol gruplarından alınan 3'er adet toplam 12 orbital yağ dokusu örneğinden total RNA izolasyonu yapılmıştır. İzole edilen total RNA'dan yeni nesil dizileme (New Generation Sequencing-NGS) yöntemiyle miRNA profilleri belirlenmiştir. Elde edilen veriler biyoinformatik analizler ve temel bileşen analizi (Principal Component Analysis-PCA) kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Dizileme verileri tüm gruplarda yüksek kalite skorlarına sahiptir. PCA analizi; aktif GO, inaktif asimetrik GO ve sağlıklı kontrol grupları arasında miRNA ekspresyon profilleri açısından belirgin farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle aktif GO ile sağlıklı kontroller arasında yapılan karşılaştırmalarda inflamasyon, fibrozis ve adipogenez süreçleriyle ilişkili miRNA'larda anlamlı değişimler saptanmıştır. Aktif GO grubunda miR-1-1 (FDR:0,049), miR-1-2 (FDR:0,049), miR-133a-1(FDR:0,042), miR-133a-2 (FDR:0,042), miR-206 (FDR:0,045)'dan oluşan myomiR ailesinin ve miR-196a-1 (FDR:0,042), miR-196a-2 (FDR:0,042), miR-9-1 (FDR:0,13), miR-9-2 (FDR:0,13)'nin ekspresyonunun sağlıklı kontrol grubuna göre azaldığı; miR-141 (FDR:0,042), miR-200a (FDR:0,049), miR-200b (FDR:0,049), miR-200c (FDR:0,049)'den oluşan miR200 ailesi ile miR-146b (FDR:0,058), miR-205 (FDR:0,049)'in ekspresyonunun sağlıklı kontrol grubuna göre arttığı görülmüştür. Asimetrik inaktif GO'da daha az etkilenen göz ile daha fazla etkilenen göz grubunun karşılaştırılması, inaktif GO ile sağlıklı kontrol grubunun karşılaştırılması ve aktif GO ile inaktif GO grubunun karşılaştırılması sonucunda bazı değişim trendleri saptansa da gruplar arası anlamlı ekspresyon farkı bulunamamıştır. Sonuç: Bu çalışmada GO'da orbital yağ dokusunun miRNA profilleri incelendiğinde klinik olarak aktif GO grubunda myomiR ailesi ve miR-196a ekspresyonunun baskılandığı; miR-200 ailesi ile miR-205'in ekspresyonunun arttığı saptanmıştır. Fibrozis, adipogenez, miyogenez ve IGF-1 sinyal yolaklarında görev alan bu miRNA'lardaki ekspresyon değişiklikleri aktif GO'da görülen yağ dokusu artışı, fibrozis ve miyopati gelişimi ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Aktif ve inaktif GO grupları arasında miRNA profillerinde belirgin bir farklılık saptanmaması inaktif fazda klinik aktivitenin kaybolmasına rağmen fibrotik süreçler ve adipogenezin moleküler düzeyde devam edebileceğine işaret etmektedir. Asimetrik GO olgularında iki göz arasında miRNA profillerinde fark izlenmemesi klinik asimetrinin moleküler değişikliklerden ziyade lokal anatomik veya mikroçevresel faktörlerle ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak, miRNA'ların hastalık seyri boyunca orbital dokunun patolojik yeniden programlanmasında önemli düzenleyici roller üstlenebileceği ve gelecekte miRNA temelli hedefe yönelik tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi için potansiyel hedefler sunabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to comparatively analyze orbital adipose tissue–derived miRNA profiles obtained from patients with active and inactive asymmetric Graves' ophthalmopathy (GO) and from healthy donors. Materials and Methods: A total of 12 orbital adipose tissue samples were obtained from three groups: active GO, inactive asymmetric GO (three more affected eyes and three less affected eyes), and healthy controls (three samples per group). Total RNA was isolated from all samples, and miRNA profiles were determined using Next-Generation Sequencing (NGS). The resulting data were evaluated using bioinformatic analyses and Principal Component Analysis (PCA). Results: Sequencing data demonstrated high-quality scores across all groups. PCA revealed distinct differences in miRNA expression profiles among active GO, inactive asymmetric GO, and healthy control groups. Comparisons between active GO and healthy controls identified significant alterations in miRNAs associated with inflammation, fibrosis, and adipogenesis. In the active GO group, the expression of the myomiR family -comprising miR-1-1 (FDR: 0.049), miR-1-2 (FDR: 0.049), miR-133a-1 (FDR: 0.042), miR-133a-2 (FDR: 0.042), and miR-206 (FDR: 0.045)- as well as miR-196a-1 (FDR: 0.042), miR-196a-2 (FDR: 0.042), miR-9-1 (FDR: 0.13), and miR-9-2 (FDR: 0.13), was decreased compared with healthy controls. Conversely, the expression of the miR-200 family -miR-141 (FDR: 0.042), miR-200a (FDR: 0.049), miR-200b (FDR: 0.049), and miR-200c (FDR: 0.049)- along with miR-146b (FDR: 0.058) and miR-205 (FDR: 0.049), was increased in the active GO group. Although certain expression trends were observed in comparisons between the more and less affected eyes in inactive asymmetric GO, between inactive GO and healthy controls, and between active and inactive GO groups, no statistically significant intergroup differences were detected. Conclusion: Analysis of orbital adipose tissue miRNA profiles in GO demonstrated suppression of the myomiR family and miR-196a expression, along with upregulation of the miR-200 family and miR-205 in clinically active GO. These miRNA expression changes -implicated in fibrosis, adipogenesis, myogenesis, and IGF-1 signaling pathways- may be associated with orbital fat expansion, fibrosis, and myopathy observed in active GO. The absence of significant differences between active and inactive GO groups suggests that fibrotic processes and adipogenesis may persist at the molecular level even after clinical disease activity subsides. Furthermore, the lack of miRNA profile differences between eyes in asymmetric GO indicates that clinical asymmetry may be driven by local anatomical or microenvironmental factors rather than molecular alterations. Overall, these findings suggest that miRNAs may serve as key regulators of pathological tissue reprogramming throughout the disease course of GO and may represent potential targets for the development of future miRNA-based targeted therapeutic strategies.