Lösemi hücre hatlarında glukoz kısıtlamasında stat3 gen ekspresyonlarının araştırılması
Investigation of stat3 gene expressions in leukemia cell lines in LOW glucose concentrations
- Tez No: 539412
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAKİ ÇEKMEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Molecular Medicine, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Glukoz, Lösemi, STAT3, Kanser Metabolizması, Glucose, Leukemia, STAT3, Cancer Metabolism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Kanser, normal hücrelerde anormal ve kontrolsüz hücre büyümesiyle oluşan ve diğer dokulara da yayılabilen genetik bir hastalıktır. Kanser hücreleri de normal hücreler gibi vital ihtiyaçlarını karşılayabilmek için besine ihtiyaç duyarlar. Besinlerin enzimler aracılığıyla enerjiye dönüşümü metabolik yolaklarda gerçekleşir. Kanser hücrelerinin normal hücrelere oranla, artan biyosentez ihtiyaçları bulunur. Metabolik yolakların yeniden programlanması artmış metabolit kullanımı düzenler. Glukoz ise kanser hücrelerinin tükettiği metabolitlerin başında gelmektedir. Çalışmamızda düşük ve yüksek glukozlu besiyeri ortamında seçtiğimiz 3 lösemi hücre hattı üzerinden glukoz metabolizmasının kanser için terapötik hedef olup olamayacağını araştırdık. Öncelikle bu hücre hatlarında, düşük glukozlu ortamda hücre canlılıklarının azaldığını tespit ettik. Çalışmamız sonucunda ise; glukozun kısıtlandığı durumlarda glukoz taşıyıcılardan GLUT3 ve onkojenik bir transkripsiyon faktörü olan STAT3 ve PKM2 gen ekspresyonlarının azaldığını belirledik. Bulgularımız kanser metabolizmasının düzenlenmesinde STAT3 geninin rolü olduğunu ve ileride yapılacak çalışmalar için de ön veriler oluştuğunu belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
Cancer is a genetic disease caused by abnormal and uncontrolled cell growth in normal cells and spreading to other tissues. Cancer cells, like normal cells, need nutrients to fulfill their vital needs. The transformation of nutrients into energy through enzymes occurs in metabolic pathways. Cancer cells have increased biosynthesis needs compared to normal cells. The reprogramming of metabolic pathways regulates the use of increased metabolites. Glucose is one of the metabolites consumed by cancer cells. In our study, we investigated whether glucose metabolism could be a therapeutic target for cancer through 3 leukemia cell lines in low and high glucose medium. First of all, we determined that cell viability in these cell lines decreased in low glucose concentrations. As a result of our study; we found that GLUT3 and an STAT3 -oncogenic transcription factor-and PKM2 gene expressions, were decreased in the cases where glucose was restricted. Our findings indicate that the STAT3 gene plays a role in the regulation of cancer metabolism and that preliminary data are generated for future studies.