İdiyopatik epilepsi hastalarının, ilaç kan düzeylerinde ve elektroensefalografilerinde enfeksiyona bağlı oluşan değişikliklerin incelenmesi
Investigation of changes in infectious in idiopathic epilepsy patients, pharmaceutical blood levels and electroensphalographies
- Tez No: 539448
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF ACAR ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İdiyopatik epilepsi, interlökin 17A, interlökin 23
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç: Amacımız; idiyopatik epilepsili hastalarda üst solunum yolu enfeksiyonu döneminde ve bir ay sonraki kontrol döneminde serum antiepileptik ilaç düzeyleri ve elektroensefalografi bulgularını karşılaştırmaktır. Ayrıca epileptogenezle yakından ilişkili interlökinlerin varlığı nedeniyle serum interlökin 17A ve interlökin 23 değerleri ölçülerek idiyopatik epilepsi ve inflamasyon ilişkisinin irdelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde, idiyopatik epilepsi tanısıyla izlenen valproik asit ve karbamazepin kullanan 2-18 yaş aralığında 49 hasta çalışmaya alındı. Hastalar üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlarıyla başvurdukları anda ve bir ay sonraki kontrolde değerlendirildi. Her iki dönemde serum antiepileptik ilaç (valproik asit ve karbamazepin), interlökin 17A, interlökin 23, alanintransaminaz, kreatinin, albümin, sedimentasyon, C-reaktif protein düzeyleri ve hemogram değerlerine bakıldı. Eş zamanlı elektroensefalografi incelemeleri yapıldı. Bulgular: Hastalar valproik asit (n=31), karbamazepin (n=18) kullanmaktaydı. Enfeksiyon döneminde ve bir ay sonraki kontrolde serum valproik asit düzeyi yüksek olmakla beraber anlamlı değildi (p=0,073). Karbamazepin düzeylerinde anlamlı farklılık belirlenmedi. Enfeksiyon döneminde hastaların serum interlökin 17A değerleriyle beyaz küre değerleri arasında pozitif korelasyon olduğu görüldü. (r=0,297; p=0,003). Enfeksiyon döneminde serum interlökin 23 ile interlökin 17A grupları arasında ve bir ay sonraki kontrolde interlökinler arasında pozitif korelasyon olduğu görüldü (r=0,308; p=0,033; r=0,559; p< 0,0001).Valproik asit ve karbamazepin alan hastaların interlökin 17A değerlerinde her iki dönemde anlamlı bir farklılık yoktu. Valproik asid alan hastaların her iki dönemde interlökin 23 değerleri arasında farklılık yok iken, karbamazepin alan hastaların interlökin 23 değerleri enfeksiyon döneminde daha yüksekti (p=0,026). Her iki dönemde çekilen EEG bulguları arasında bir fark bulunmadı. Yorum: Sonuçta, solunum yolu enfeksiyonu enfeksiyonlarının valproat ve karbamazepin ilaçlarının kan düzeyini değiştirmediği görülmüştür. Enfeksiyon döneminde ölçülen serum interlökin 17A değerleriyle kan beyaz küre değerleri arasında pozitif korelasyon olması nöbetlerin nöroinflamatuar süreçlerle ilişkisini doğrular niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The aim of this study was to compare serum antiepileptic drug levels and electroencephalography findings in patients with idiopathic epilepsy during the upper respiratory tract infection period and the control period after one month. In addition, due to the presence of interleukins closely related to epileptogenesis, serum interleukin 17A and interleukin 23 values were measured to investigate the relationship between idiopathic epilepsy and inflammation. Materials and Methods: The study included 49 patients (2-18 years old) with valproic acid and carbamazepine who were diagnosed with idiopathic epilepsy. Patients were evaluated at the time of admission with symptoms of upper respiratory tract infection and one month later. Serum antiepileptic drug, interleukin 17A, interleukin 23, alanine transaminase, creatinine, albumin, sedimentation, C-reactive protein levels and hemogram values were evaluated in both periods. Simultaneous electroencephalography examinations were performed. Results: The patients were using Valproate (n = 31) and Carbamazepine (n = 18). Although the serum valproic acid level was high during the infection and one month later, it was not significant (p = 0.073). There was no significant difference in carbamazepine levels. Serum interleukin 17A values were positively correlated with white blood cells during the infection period. (r = 0.297; p = 0.003).